Sociálka o týrání chlapce věděla, přesto nezasáhla

Brno – V případu sedmiletého Dominika, kterého rodiče mučili hlady a fyzicky jej trýznili, skutečně selhali úředníci. Už v roce 2008 nahlášené podezření na týraní začali vyšetřovat policisté. Na problémy v rodině upozorňovali sousedi. „Policii jsme u výslechu řekli, že v bytě byl často hluk, že dítě bylo plné modřin. Na první pohled bylo jasné, že něco není v pořádku,“ dodala další svědkyně, která si přála zůstat v anonymitě. Přesto úředníci zasáhli až vloni v dubnu, kdy Dominika z rodiny odebrali. Na pochybení sociální pracovnice jako první upozornil deník Právo.

„Dominik byl na svůj věk zvláštní, skutečně vydržel sedět hodiny bez hnutí a mluvení. Často jsme slyšeli z kuchyně křik matky na děti,“ uvedla další žena, která rodinu znala. Podezření na týrání policisté poprvé začali vyšetřovat údajně už v roce 2008. V té době manželé ve věku 32 a 34 let žili v městské části Brno-střed. Na problém upozornila sociální pracovnice dětská lékařka sedmiletého Dominika.

„V roce 2008 jsme vypovídali na policii. V bytě byl neustále hluk, dítě bylo neustále pomlácené, mělo rozbitou hlavu, navíc byl chlapec pořád doma. Na první pohled se zdálo, že tady není něco v pořádku,“ uvedla svědkyně. Podle ní manželé vždy dopředu věděli, kdy kontrola přijde. „Matka dbala na čistotné a módní oblečení, zvláště u Dominikovy sestry Lucinky. To možná sociální pracovníky mátlo,“ dodala jedna z žen. Obě bývalé svědkyně se shodly, že úředníci vůbec nic neudělali a chlapec jej zázrakem nezemřel.

Sociální pracovnice, která na rodinu dohlížela, včera podala výpověď

Na rodinu měla dohlížet dnes už bývalá úřednice sociálního odboru radnice Brno-střed Lea Petříčková. Včera podala výpověď. Na dotazy České televize nereagovala. Na sociálním odboru na Brně-středu možné pochybení úřednice vyvolalo rozsáhlé kontroly. „Tajemník úřadu nařídil prošetření podobných případů, do skončení šetření se k celému případu nebudeme vyjadřovat,“ uvedl mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián. Šetření by podle něj mělo ukázat na to, zda by mohlo jít o chybné nastavení systému.

Dominika před týráním nezachránila ani policie

„Případ jsme prověřovali půl roku, ale tehdy se nepodařilo týrání prokázat,“ uvedl mluvčí brněnské policie Petr Nečesánek. Na špatné poměry v rodině ale policie upozornila pracovníky sociálního odboru. Policie zvažuje další prošetření případu.

Podle informací, které se České televizi podařilo získat, byl Dominik z rodiny odebrán už jako dvouletý. „Tehdy měl zlomenou ručičku. Když se dítě vrátilo zpátky do rodiny, měli být pracovníci sociální péče na pozoru,“ uvedla ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Dodala, že pokud se dítě nesměje, je na tom fyzicky špatně a na problémy upozorňují lidé z okolí, mají pracovníci dítě z rodiny odebrat, aby ho ušetřili nelidského utrpení.

Chlapec vážil 13,5 kg a měřil pouze 102 centimetrů

České televizi se včera podařilo natočit rozhovor s ředitelkou školy, která sociálku upozornila znovu. Uvedla, že vyzáblost týraného chlapce škola neřešila okamžitě, jelikož ji rodiče při zápisu chlapce vysvětlovali zdravotními problémy syna a bezlepkovou dietou.

Podle vyšetřovatelů nechávali rodiče svého sedmiletého syna nelítostně o hladu, chlapec vážil pouze 13 a půl kilogramu, což odpovídá váze tříletého dítěte. Otec navíc synovi dával do bot hřebíky a špendlíky a nutil ho v nich i hodinu poskakovat nebo běhat po bytě. Trápení doplňovali rodiče  nejvulgárnějšími nadávkami. Teprve sedmiletého syna tak trestali za jeho hyperaktivitu. Policie manžele obvinila z týrání, do vězení mohou jít na osm let.