Dealeři platili pervitinem za pronájem bytů i opravu kola

Vsetín – Výrobce pervitinu a jeho deset dealerů vyšetřuje policie. Třiatřicetiletý šéf gangu vařil pervitin převážně pro svoji spotřebu, nadbytek distribuovali jeho komplicové mezi uživatele ze Vsetínská. Podle policie jich od poloviny roku 2009 bylo nejméně 63. Pro suroviny jedenáct obviněných jezdilo do slovenských supermarketů nebo lékáren na Slovensko a do Polska, kde byli méně nápadní. Svým rozsahem se jedná o nejrozsáhlejší případ na Vsetínsku za poslední tři roky.

K odhalení gangu došlo před několika dny, kdy policie v jednom vsetínském bytě zadržela hlavního podezřelého přímo při činu. V bytě policisté zajistili varnu a 12 gramů pervitinu. „Za půjčení bytu zaplatil jejich majitelům několika gramy drogy. Pár dávek dokonce použil místo peněz a uhradil jimi opravu horského kola,“ uvedl vedoucí vsetínské policie Bohdan Varyš.

Zadržený drogu údajně vařil od počátku loňského roku, většinou dvakrát týdně. Pervitin vyráběl zásadně v noci v některém z pronajatých bytů ve Vsetíně nebo v okolních chatách. Pokaždé vyrobil kolem deseti gramů drogy, kterou užíval sám a nadbytek dále distribuoval. Podle policie měl muž, který je uživatelem pervitinu od 16 let, 20 stálých odběratelů. Za výrobu drog byl nedávno pravomocně odsouzen a z policejní stanice tak putoval do věznice.

Vsetínští policisté zadrželi jedenáctičlennou skupinu, která vyráběla a prodávala pervitin (zdroj: ČT24)

Sedm mužů a čtyři ženy ve věku od 22 do 34 let pochází z okolí Vsetínska. Při policejní razii ve čtyřech z jejich bytů zajistila policie tři kompletní varny. Výrobci drogy hrozí nejvyšší trest, v rozmezí dvou až deseti let, protože byl v minulosti za stejný čin odsouzen. Ostatní spolupachatelé mohou jít do vězení až na pět let. U soudu budou proti obviněním svědčit i ti, kteří od nich pervitin kupovali.