Akademický bazárek pomůže Japonsku i lidem z rozvojových zemí

Brno – Dobročinný bazar studentů a zaměstnanců se dnes konal v prostorách Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Každý na něj mohl přinést něco k prodeji a zároveň si za dobrovolnou finanční částku něco jiného koupit a odnést. Za vybrané peníze organizátoři koupí takzvaný Skutečný dárek, tedy certifikát, že peníze byly použity na pomoc konkrétní rodině v rozvojové zemi.

„Letos jsme se rozhodly koupit krávu, která potom bude zdrojem obživy pro konkrétní rodinu ve třetím světě, v našem na Srí Lance“ popsala za organizátorky letošní záměr Jana Musilová. Kráva stojí 7 500 korun, dnešní bazárek vydělal 9 870 Kč. Peníze, které jsou navíc, použijí organizátoři na nákup dalších skutečných dárků. „Je to otázka lidské solidarity,“ komentoval svůj příspěvek zaměstnanec fakulty Dan Šlosar. Celkem se letos povedlo vybrat více než třináct tisíc, 3 436 korun půjde na pomoc Japonsku.

Kolik stojí kráva?

V rámci programu Skutečný dárek si lze koupit například:

  • Krávu za 7 500 Kč
  • Dvacet kuřat za 250 Kč
  • Sešity pro 10 dětí za 200 Kč
  • Bezpečný porod za 800 Kč
  • Ovocné stromy za 300 Kč
NO COMMENT: Dobročinný bazárek na Filosofické fakultě MU (zdroj: ČT24)

Čtveřice doktorandek z filozofické fakulty spontánně uspořádala první bazárek loni po ničivém zemětřesení na Haiti. Akce se ujala a studentky se rozhodly z ní udělat tradici. Letošní ročník měl být určen na rozvojovou pomoc, po tragédii v Japonsku se ale organizátorky rozhodly dát dárcům na výběr, kam chtějí přispět. Na stole tak vedle sebe stojí kasička pro Skutečný dárek a pokladnička pro Japonsko. „Už jsme si říkaly, jestli ta neštěstí nepřivoláváme,“ dodala organizátorka akce Lenka Korytarová. Vybrané peníze na pomoc Japonsku dostane Červený kříž, který do oblasti vysílá své dobrovolníky. „Na skutečný dárek jsem přispěla už několikrát, naposledy před Vánocemi. Japonsko je aktuální záležitost. I když je to vyspělá země, zaslouží si naši pomoc,“ vysvětlila svůj příspěvek na pomoc Japonsku studentka Vladislava Krajčová. 

Češi darovali Etiopanům čtyřicet tisíc sazenic 

Skutečný dárek je projekt společnosti Člověk v tísni. Každý si může koupit certifikát na konkrétní „dárek“. Za utržené peníze společnost koupenou věc či zvíře předá potřebným v některé ze 17 zemí světa, kde Člověk v tísni působí. Například v Etiopii se už díky sbírce místní lidé dočkali 120 koz, tisíce kuřat a 40 tisíc sazenic ovocných stromů. Kromě toho Člověk v tísni vybavil pomůckami několik etiopských škol a postavil v oblasti 3 studny.