S jarním úklidem Moravského krasu pomáhalo dvě stě dobrovolníků

Blanensko - Plastové láahve, staré pneumatiky či boty, které postrádají druhou do páru. Takové „poklady“ se dají běžně najít v jinak krásné přírodě Moravského krasu. Důkladným úklidem správci této chráněné oblasti zahájili letošní sezonu. A nebyli na to sami - na pomoc jim přišly dvě stovky nadšených dobrovolníků především z řad pionýrů. Během soboty nasbírali úctyhodných několik desítek pytlů odpadků.

Co rodiče bezohledně odhodí v přírodě, to pak pracně sesbírají jejich děti - i to by se dalo říct při pohledu na školáky, kteří s igelitovými pytli většími než oni sami běhali podél lesních cest a poctivě se natahovali pro každičký sáček od svačiny, plechovku či PET láhev. „Dospěláci“ měli naopak plné ruce práce s odklízením starých pneumatik a rozpadajících se domácích spotřebičů po lidech, kteří je raději odvezou několik desítek kilometrů do přírody než kousek do sběrného dvora. Přitom sběrné dvory jsou dnes snad v každém městě.

„Úklidu se účastníme tradičně každý rok, abychom přispěli k hezčímu prostředí Moravského krasu,“ řekl vedoucí pionýrského oddílu Tomáš Venclíček.

Dobrovolníci nasbírali desítky pytlů s odpadky (zdroj: ČT24)

Jaké odpadky patří k nejkurióznějším? „Sem tam přijdeme na zajímavosti, jako jsou třeba ukradené doklady, které někdo zahodil, nebo SPZky od auta,“ kroutil hlavou Antonín Tůma ze Správy CHKO Moravský kras. „Jsou to prasata! Dneska jsme tady našli rádio, mobil, baterku…,“ křičel kdosi z davu za ním.

Lidem se za odpad nechce platit

Podle ochránců přírody se lidé oproti předchozím letům moc nepolepšili, každý rok tady po nich posbírají až sedm kontejnerů odpadků. "Myslím si, že ta neukázněnost je i o malé informovanosti lidí, kde jsou ekologické dvorky.
Možná je na vině i zpoplatnění odpadu, občané za něj totiž musí platit," uvažoval Tůma.

V sobotu se dobrovolníkům podařilo vyčistit celou jižní oblast Moravského krasu – za odměnu se pak mohli podívat do jindy nepřístupné Ochozské jeskyně. Největší úklid však čeká Moravský kras až 16. dubna při příležitosti  Dne Země.