Lázně diskutují o důsledcích plánovaného omezení lázeňské péče

Luhačovice - Pobyt v lázních po úrazu, operaci nebo z důvodu dlouhodobých zdravotních potíží dnes pacientům plně hradí zdravotní pojišťovny. Pokud však projdou úsporné změny, které připravuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), z lázeňství se v Česku stane luxus. V Luhačovicích se dnes sešli členové Svazu léčebných lázní ČR a diskutovali o možných dopadech změn na existenci lázní i na růst nezaměstnanosti.

Na lázeňské péči může stát podle ministra Hegera ročně ušetřit až tři miliardy korun. Plánuje snížení částky, kterou pojišťovny vynakládají na proplácení lázeňské péče svých klientů, na polovinu. Omezení komplexní lázeňské péče by znamenalo, že by pojišťovny pacientům proplácely pouze léčebné procedury - ubytování a stravu by si museli hradit sami.

Přestože se mezi návštěvníky lázní zvyšuje podíl samoplátců, pacientů, kterým pobyt financuje pojišťovna, je stále zhruba polovina. Například dětská léčebna v Luhačovicích s kapacitou 300 lůžek je určená pouze pro pojištěnce. Běžný ozdravný pobyt dítěte v tomto zařízení by rodinu v důsledku změn vyšel zhruba na 10 tisíc korun. „To by pro rodiny s více dětmi nebo ze slabších sociálních skupin mohl být problém,“ uvedl ředitel Lázní Luhačovice Jiří Dědek.

Primářka dětské léčebny Lázní Luhačovice Jana Rydlová o významu lázeňské péče pro chronicky nemocné (zdroj: ČT24)

Změny zvednou nezaměstnanost

Provozovatelé lázní však upozorňují, že takový krok bude mít pro mnohá lázeňská zařízení zásadní následky. Lázně by zřejmě musely zrušit spoustu lůžek a propustit část zaměstnanců.

Podle prezidenta Svazu léčebných lázní České republiky Eduarda Bláhy je v ubytovacích a stravovacích provozech zaměstnána řada málo kvalifikovaných osob a jejich budoucí uplatnění bude v pohraničních oblastech, kde se lázně až na výjimky nacházejí, velmi ztížené. Stát by tak zvýšil výdaje na dávky pro nezaměstnané, takže v konečném důsledku by vlastně neušetřil.

„K takovému rozhodnutí může dospět jen špatný hospodář,“ reagoval Martin Plachý ze společnosti Royal Spa, která provozuje lázeňské hotely v Luhačovicích a také v Mariánských Lázních, Ostrožské Nové Vsi a Velkých Losinách.

Otevřený dopis ministru Hegerovi od Svazu léčebných lázní ČR

Svaz léčebných lázní ČR (SLL) zásadně nesouhlasí s návrhem Ministerstva zdravotnictví razantně omezit lázeňskou péči a žádá jednání s ministerstvem. V médiích se navíc v poslední době objevují informace, že toto omezení se podnikatelů v lázeňství nedotkne. SLL, který reprezentuje 90 % podnikatelů v léčebném lázeňství České republiky, se proti tomuto tvrzení důrazně ohrazuje: omezení lázeňské péče, o kterém informují média, by mělo velmi výrazný dopad na všechny lázeňské firmy. (31.3.2011, zdroj: lecebne-lazne.cz)