Do Chropyně míří veterináři a hygienici. Ve vyhořelém areálu se opět hasí

Chropyně - Na obydlených místech nejvíce zasažených zplodinami ze čtyřdenního zničujícícho požáru v chropyňské výrobně plastů dnes budou meřit technici kontaminaci půdy. Měření je opakované. První bylo provedeno již v pondělí, tehdy hygienici měřili kontaminaci i na dětské pískovišti. Výsledky by měly být známy v pátek. Dnes se odeberou vzorky na dalších pěti místech, aby se zjistilo, do jaké míry je hlína závadná v zahrádkách lidí. Zároveň Krajská veterinární správa odebrala vzorky mléka od krav z nedalekého zemědělského podniku Agro Ječmínek. V vyhořelém areálu navíc opět začalo hořet jedno ze skrytých ložisek.

„Na žádost lidí jsme objednali další firmu, která provede nová šetření kontaminace půdy na jedovaté dioxiny a nebezpečné uhlovodíky. Musíme zjistit, jak na tom jsou, abychom případně věděli, zda ji nebude třeba do určité hloubky odtěžit,“ uvedl starosta Jaroslav Hloušek (ODS).

Veterináři, kteří provedli odběr vzorků mléka od krav. „Vzorky budou odeslány do pražské laboratoře a jejich výsledky by měly být známy podle předběžných informací zhruba do týdne,“ potvrdil informace od veterinářů starosta.  Specialisté budou dnes také vizuálně pozorovat, zda u nich nedošlo k projevům otravy. Chtějí zjistit, zda nejsou zvířata podrážděná.

Do areálu vyhořelé plastovny dnes dorazili zástupci dvou firem, které projevily zájem o její demolici a odvoz trosek na speciální skládku do Němčic na Hané. Ta je určena ke skladování toxického odpadu. Pokud se majitel areálu Jaroslav Vala s některou firmou domluví, urychlila by se tak úplná likvidace požářiště. V něm totiž podle hasičů stále doutnají zbytky skrytých žhavých ložisek. Po ostranění trosek by tak skončilo i obtěžování místních obyvatel kouřem.

„Domluvili jsme se s majitelem firmy Remiva Jaroslavem Valou, že firmu vybere a zaměstná co nejdříve,“ dodal vedoucí chropyňského odboru výstavby a životního prostředí Jiří Pospíšil. Předběžná cena likvidace ruin je vyčíslena na desítky milionů korun. Vala sám již v pondělí avizoval, že hodlá provoz plastovny obnovit, bude však muset propustit asi patnáct ze stávajících sedmdesáti zaměstnanců. Z nich je asi osmdesát procent místních.

Zatím se ale znovu hasí z plošiny menší požáry, které způsobují skrytá ložiska. Opět tak museli místním dobrovolným hasičům přijet na pomoc profesionálové z Kroměříže s výškovou plošinou.