Kam se nebát „odskočit si“? Testovali jsme na jižní Moravě

Brno/Kroměříž/Znojmo - Turistická sezóna už klepe na dveře. Štáb České televize se proto podíval, jak je na tom jižní Morava s místy, podle kterých si dovolenou sice nevybíráme, ale jejichž nedostatek nám ji může pěkně zkomplikovat.  Do hledáčku si vzal tři města, která se prezentují jako centra turistiky.

Brno: Záchody čisté, ale v utajení  

Procházku napříč veřejnými toaletami jsme v Brně začali stejně jako nezasvěcení turisté u autobusového nádraží u Grandu. Až k náměstí Svobody jsme marně pátrali po ukazatelích. A ani tam jsme je nenašli. O pomoc jsme proto požádali Brňany. Přestože jsme se na  cestu k toaletám ptali vedle záchodů na Zelném trhu a hlavním vlakovém nádraží, nejčastější odpovědí bylo „nevíme“ a nebo „k Macdonaldovi“. 

Míst s toaletami jsme v centru obešli osm. Všechna působí čistě, problém je ale s otvírací dobou a teplou vodou. 

V Kroměříži nabízí krém na ruce

V Kroměříži jsme nejprve zamířili na záchody na Velkém náměstí. U veřejných toalet je hodnotícím měřítkem hlavně hygiena. V tomto případě na nás dýchla směs dezinfekce a příjemné lesní vůně. Ani podrobnější prohlídka mínusové body nepřinesla. Záchodky jsou čisté, zděná přepážka mezi kabinkami nabízí pocit relativního soukromí. Toaletní papír není na příděl a návštěvník s ním nemusí šetřit. Papírové ručníky a tekuté mýdlo by měly patřit ke standardnímu vybavení, ale krém na ruce - to už je vyšší liga. Za kabinku zaplatíte 10 korun, pisoár je za polovinu.

Toalety na Horním náměstí nabízí výhled na to Václavské

Ve Znojmě jsme trochu změnili pravidla. To, jestli pečuje čerstvý držitel titulu historické město roku o toalety stejně dobře jako památky, jsme nechali zhodnotit tamní městskou architektkou.

S Ivetou Ludvíkovou jsme obešli pět záchodů. Shodli jsme se, že ty na Horním náměstí jsou bezkonkurenčně nejlepší, a to nejen ve Znojmě, ale i v námi testovaných městech. Z pánských toalet je výhled na Václavské náměstí  vybavení se tam nemusíte ani dotknout, všechno je totiž na fotobuňku. A o mnoho hůř nedopadly ani další toalety. V ulici Hradní jsou záchody zdarma, těm v ulici Radniční snad kromě studené vody nejde nic vytknout a na toaletách u nádraží a v Horním parku stáří přebíjí čistota.

Celou reportáž můžete vidět dnes ve 12:00 v pořadu Týden v regionech.