Soud vyhostil Slováka propagujícího nacismus ze země

Brno - Městský soud v Brně uznal vinným šestadvacetiletého Slováka, který měl na sobě při pochodu extremistů symboly Slovenského štátu, z trestného činu projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověk. Protože se jedná o občana cizího státu, soud jej vyhostil z České republiky na 48 měsíců a navíc rozhodl o propadnutí jeho věcí. Šlo o kšiltovku, opasek, přívěšek a peněženku se symboly fašistického Slovenského štátu. Muž i státní zástupce se vzdali práva na odvolání, rozsudek je tedy pravomocný.

Šestadvacetiletý muž vystavoval na odiv hned několik fašistických symbolů. Na přezce opasku a na plackách na kšiltovce měl slovenský dvojramenný kříž s heslem „Verni sebe, svorne napred“. Kříž je odkazem na období slovenského fašistického státu z let 1939-1945, heslo používala tehdejší Hlinkova fašistická strana lidová.

Na oblečení měl také červené ozubené kolo uvnitř s černou vlající vlajkou na bílém pozadí a červené ozubené kolo s černou výplní a podobiznou takzvaného dělníka držícího kladivo. Obě ozubená kola jsou symboly mezinárodního neonacistického hnutí Národní odpor.

Není to poprvé: V Krupce podněcoval svým projevem etnickou nenávist

Slovák byl zadržen také při dubnovém pochodu Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Krupce na Teplicku. Soud jej potrestal podmíněným půlročním trestem s dvouletým odkladem. V projevu, který měl na shromáždění DSSS, podněcoval k nenávisti k etnické skupině obyvatel. Soud mu zabavil i věci s nacistickými symboly, které měl ale během akce zakryté.

Symboly neonacistického hnutí Národní odpor
Zdroj: ČT Brno