ČOI vyrazila s mobilní laboratoří na test čerpacích stanic

Uherskohradišťsko - Česká obchodní inspekce pokračuje v kontrolách kvality pohonných hmot. Mobilní laboratoř, kterou mají inspektoři ČOI k dispozici, dokáže zjistit kvalitu paliva už do hodiny po odběru vzorku. Naposledy se ČOI zaměřila na čerpací stanice na Uherskohradišťsku. Pro motoristy má ale dobrou zprávu, počet hříšníků s nekvalitním palivem se po této kontrole nerozšířil.

Do Bojkovic inspektoři nevyjížděli naslepo, v minulosti tam už dvakrát narazili na nekvalitní palivo a výjezd mobilní laboratoře byl tak třetím testem, který měl zjistit, zda se čerpací stanice Blok polepšila. Komisaři pracovali v utajení, nejprve přijeli k tankovacímu stojanu jako běžní zákazníci, načerpali naftu a posléze se pracovnici pumpy prokázali průkazem České obchodní inspekce.

Samotný test je překvapivě rychlý, vzorky paliva se vloží do přistavené mobilní laboratoře, což je na první pohled obyčejná dodávka, a během hodiny znají inspektoři výsledek.

Při překročení norem mohou uložit pokutu, v krajním případě v řádu sta tisíc korun a na místě zakázat další prodej závadného paliva až do sjednání nápravy.

Seznam prodejců nekvalitního paliva zveřejňuje Česká obchodní inspekce od začátku letošního roku. Zhruba každá patnáctá testem neprojde. Zda mezi nimi není čerpací stanice, kam chodíte tankovat, se můžete přesvědčit na jejich webových stránkách.