Tip na výlet: Údolím Bobravy

Bobrava - Na kole i pěšky se s námi můžete vydat do přírodního parku Bobrava. Ten se rozkládá v údolí stejnojmenné říčky, pramenící nedaleko Domašova u dálnice D1 v nadmořské výšce 500 metrů. Po necelých 37 kilometrech se vlévá na jih od Brna do Svratky. Prakticky celý úsek kolem říčky je přitom možné projet na kole, výjimkou je jen samotný pramen a pak její ústí do Svratky.

Cyklostezka podél Bobravy začíná v Říčkách nedaleko Domašova. Pro cyklisty je to ale poněkud nepraktická varianta. Do Říček totiž nevede železnice, po níž byste svá kola přepravili. Proto naši cestu zahájíme v Tetčicích nedaleko Rosic, kam se z Brna vlakem pohodlně dostaneme.

Už tady se nám nabízí dvě možnosti, kudy se vydat, pokud se nám nechce do kopců, můžeme po málo frekventvané silnici, která je zároveň cyklostezkou, jet podél Bobravy směrem do Střelic. Byla by to ale škoda, už v Tetčicích se nám totiž nabízí opustit údolí a překonat menší převýšení směrem na Bučín - kopec, kde kdysi stával středověký hrad a jehož pozůstatky můžeme na kopci nalézt. Za svůj název vděčí převážně bukovému lesu, který se v těchto místech nachází. Právě listnaté lesy pokrývají přírodní park z 90 procent.

Tip na výlet: Údolím Bobravy po modré (zdroj: ČT24)

Zpět z Bučína na stezku kolem Bobravy se vracíme u Střelické bažinky. O charakteru tohoto místa vypovídá i sám název. Zdejší vody lákají obojživelníky k jarnímu rozmnožování, pokud pojedete v příhodnou dobu (a budete mít štěstí), můžete narazit na rosničku zelenou, čolka obecného i velkého.

Ještě kousek budeme pokračovat po silnici do Radostic, tam ji ovšem opustíme a na své si přijdou milovníci terénu, i když nic extrémního nečekejte. Modrá turistická značka vede z Radostic do Želešic v těsné blízkosti Bobravy a několikrát ji i křižuje. Po celé části tohoto úseku míjíme několik starých mlýnů, které na Bobravě v minulosti fungovaly - Radostický, Anenský, Spálený, Šafránkův a další. Na cestu tímto úsekem je vhodné se vybavit repelentem, hmyz tady bývá někdy opravdu dotěrný.

Modrou značku opustíme v Želešicích, odkud pokračujeme mimo silnici ještě kousek podél Bobravy. K samotnému soutoku se Svratkou ale značená cesta nevede. Dostanete se tam ale snadno, když projedete obcí Popovice a minete čističku odpadních vod, odtud je to k samotnému soutoku jen kousek. My pokračujeme po cyklotrase, která se po chvíli změní na cyklostezku a proti proudu Svratky dojedeme až do Brna. Celá trasa měří asi 35 kilometrů a bez větších problémů ji zvládnou i děti nebo rekreační cyklisté. S výjimkou krátkého stoupání na začátku cesty na Bučín totiž celý zbytek trasy vede jen po rovině.

  • Rozcestník u jednoho z bobravských mlýnů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264381.jpg
  • Železniční most přes Bobravu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264378.jpg
  • Přírodní park Bobrava a Bučín autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2644/264376.jpg