Brněnský soud řeší kauzu RK Oskar se škodou 28 milionů

Brno - Brněnský krajský soud se dnes začal zabývat případem tří manažerů realitní kanceláře Oskar, kteří podle spisu připravili 43 klientů firmy o 28 milionů korun. Chod společnosti financovali nikoli z příjmů, ale z peněz, které měli u firmy zákazníci v úschově. Patriku Klocovi, Martinu Zofčákovi a Bohuslavu Hyblerovi hrozí až deset let vězení.

Oskar patřil před lety k významným realitním kancelářím poskytujícím služby v Brně a okolí. Klienti do ní dávali peníze do úschovy v případě nákupu nemovitostí. Peníze jsou vydány realitní kanceláří prodávajícímu po přepisu nemovitosti v katastru na nového majitele. Manažeři společnosti z úschov financovali honosné sídlo firmy a její vysoké provozní náklady.

Finanční potíže nastaly v roce 2009, kdy se klienti začali dožadovat svých peněz. Někteří přišli až o tři miliony korun. U soudu dnes vypovídal Kloc. Přiznal svůj díl viny. Z hlavní odpovědnosti za finanční potíže ale viní Zofčáka. Prý mu plně důvěřoval, důležitá rozhodnutí o firmě nechával na něm, a to včetně kontroly účetnictví a rozhodování o finančních otázkách.

Kloc uvedl, že právě Zofčák přišel s tím, aby si realitka nepůjčovala peníze na svůj provoz v bance, ale aby je čerpala z úschov. Proces bude v nadcházejících dnech pokračovat výslechy obžalovaných, svědků a znalců.