Domy z obalů Tetra Pak jsou hit. V Česku je jich už stovka

Brno - Běžně končí v odpadkovém koši, a přitom je z nich možné postavit třeba rodinný domek nebo bytovku. Nápad začít lisovat obaly Tetra Pak, ve kterých se běžně prodává mléko a džusy, se zrodil před čtyřmi lety v Brně a na jeho vývoji se podílela spousta studentů. Postavit dům z „krabic“ je levné a rychlé a bydlení v něm přináší další úspory. Moderní materiál složený z buničiny, hliníku a polyuretanu izoluje teplo a výborně odolává vlhku. Není proto divu, že o českou specialitu začíná být poptávka také v zahraničí.

Stavební materiály z obalů Tetra Pak se dnes vyrábějí v Hrušovanech u Brna. První dům z nich postavila firma Flexibuild, která se na výrobu těchto moderních materiálů specializuje, v roce 2007. Od té doby jich vznikla zhruba stovka. Jeden takový dům stojí například ve Lhotě u Vsetína, další se staví v Martinicích na Kroměřížsku. Nejvíce jich stojí v okolí Prahy a Brna.

Nejnáročnější je krabice vytřídit od ostatních obalů - zatím se totiž netřídí zvlášť. Důvod? Podle pracovníků zlínských Technických služeb krabice doposud neměly žádné smysluplné využití. Od příštího roku ale jejich třídění zřejmě zahájí.

Jednatel realitní kanceláře Redona Jan Baran o výhodách materiálů z obalů Tetra Pak (zdroj: ČT24)

Jak z krabice od mléka vznikne dům?

Z odpadků se nejprve vytřídí obaly Tetra Pak. Ve firmě Flexibuild se krabice očistí, rozdrtí a následně slisují do podoby pevných šedivých desek. Na jednu desku silnou asi centimetr a půl je potřeba 1800 krabic. Z desek a z polystyrenu se potom sestaví sendvičové panely, ze kterých se potom montuje dům stejně jako u dřevostaveb.

„Pokud se tento materiál dobře zpracuje, tak z něj vyčištěním, drcením a slisováním vznikne velice kvalitní a pevná stavební deska. Z takových panelů jdou postavit rodinné nebo bytové domy, ale například i průmyslová výstavba,“ vysvětlil jednatel realitní kanceláře Redona Jan Baran. „Nosný systém může být dřevěný nebo ocelový, případně lze použít lehčený beton. Díky vhodnému materiálu je možné postavit až sedmipatrovou stavbu,“ dodal.

Výhodou domu z Tetra Paku jsou lepší izolační vlastnosti než v případě cihlových domů a až o třetinu nižší pořizovací cena. Odolají vlhku i mechanickému poškození, v normě je i požární bezpečnost. Tyto domy se řadí mezi nízkonákladové a pasivní, jejich životnost je podle Flexibuildu 80 let.

Dům postavený z materiálů Tetra Pak - na pohled k nerozeznání od cihlového
Zdroj: ČT24