Začíná měsíc zasvěcený literátům

Brno – Dvanáctý ročník největšího středoevropského literárního festivalu Měsíc autorského čtení začíná právě dnes. Letos poprvé se festival posouvá i za hranice České republiky a kromě tradičního Brna a Ostravy proběhne také na Slovensku v Košicích a v polské Wrocławi. Polsko je navíc čestným hostem letošního ročníku. Měsíc autorského čtení potrvá od 1. 7. do 3. 8. 2011 a bude hostit na 64 autorů.

Měsíc autorského čtení se během své jedenáctileté historie etabloval jako jedna z předních literárních akcí v zemi. Festival nabízí dvě programové linie - jedna reprezentuje domácí literaturu a druhá písemnictví jiné země. V předchozích letech byli festival věnován literatuře Kanady, Francie, Běloruska či Rakouska. Letošní ročník představí literaturu polskou. Stejná dualita vládne i hlavnímu programu přehlídky. Měsíc autorského čtení představí denně dva spisovatele, čestného hosta z Polska a domácího či slovenského autora či autorku. V letošním roce se však i „domácí“ programová linie promění na česko-slovenskou.

Kam zajít na autorské četní

Kam zajít na autorské četní 

Brno — Divadlo Husa na provázku, Zelný trh 9 

Košice — Bábkové divadlo Košice, Alžbětina 38 

Ostrava — Klub Atlantik, Československých legií 7

Wrocław — Mediateka, pl. Teatralny 5, Wrocław

Pro literáty znamená účinkování na festivalu nejen intenzivní setkání se čtenáři, ale také čtyřdenní autorský maratón. Letošní ročník festivalu má ve všech městech identický program, který probíhá s jednodenním zpožděním. Každého literáta tak čekají čtyři autorská čtení ve čtyřech dnech na různý místech střední Evropy. Festival v Brně 1. 7. zahájí Jerzy Kronhold a 3. 8. ho ve Wroclawi zakončí Pavel Kohout. 

Měsíc autorského čtení bude napůl polský 

Představit současnou polskou literaturu a její představitele přijedou zhruba tři desítky Poláků. Například Mariusz Surosz, autor Pepíků, knihy esejů o osobnostech Československa. Další třií desítky spisovatelů budou z tuzemska nebo ze Slovenské republiky. Ve dvojici s písničkářkou Dášou Vokatou vystoupí básník Ivan Martin Jirous. Pozvání pořadatelů přijali také Jiří Gruša, Arnošt Goldflam a Jaroslav Rudiš. Ze Slovenska přijede například Michal Hvorecký. Celkem v červenci na Měsíci autorského čtení vystoupí 64 spisovatelů, věnujících se různým žánrům a literárním formám - poezii, próze, esejistice či dramatu. Pořadatelé už na internetu zveřejnili přesný program.

Autorské čtení Magdalény Platzové Měsíc autorského čtení vznikl v Brně v roce 2000 jako nadšenecká akce a rychle se rozrostl v jednu z předních literárních akcí v zemi. Od té doby červencový maraton pravidelně patří k hlavním kulturním událostem brněnského léta. Díky festivalu už v Brně četly desítky zahraničních autorů, například z Kanady, Francie, Běloruska a Rakouska. Původně brněnský festival loni expandoval do Ostravy a letos poprvé překročí hranice České republiky - autorská čtení se uskuteční také v Košicích a Vratislavi.