Znojmo otevřelo brány hudbě, letos už posedmé

Znojmo - Ve Znojmě dnes odstartoval hudební festival. Jeho sedmý ročník se tematicky zaměřuje na výročí významných skladatelů. Organizátoři letos vsadili na tvorbu Josefa Myslivečka - jeho opera Motezuma zazní v autentickém pojetí režiséra Michala Taranta a dirigenta Romana Válka. Kromě klasické hudby návštěvníkům nabídne rozmanitou paletu hudebních stylů a také velkolepý doprovodný program. Hudba se městem ponese až do 24. července.

Velkolepý zážitek slibují organizátoři už při zahajovacím koncertu, který začne dnes večer ve 20 hodin. Jízdárnu Louckého kláštera rozezní symfonický koncert v podání zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů. Pod taktovkou dirigenta Romana Válka tam zazní premiéra skladby Scherzo z Malé taneční suity Bohuslava Martinů, která ještě nikdy nebyla hrána koncertně.

Milovníci cembala se mohou těšit na představení Moniky Knoblochové, která je držitelkou mnoha prestižních ocenění a známou vyznavačkou autentické interpretace barokní hudby.

Program sedmnáctidenního festivalu je dostupný na adrese www.hudbaznojmo.cz.

Nad festivalem převzal patronát houslový virtuóz Pavel Šporcl, který letos vystoupí s formací Romano Stilo 10. července na nádvoří znojemského hradu. O den později se uskuteční charitativní koncert na záchranu renesančního zámku v Uherčicích, jehož hostem bude oblíbený český herec Václav Postránecký. Součástí koncertu je dražba vín, jejíž výtěžek jde na zrestaurování oken banketního sálu uherčického zámku.

Všechny inscenace byly nastudovány v duchu stylové interpretace hudby starších slohových období, s použitím dobových nástrojů nebo jejich replik. „Hudební festival Znojmo se snaží přiblížit vážnou hudbu i lidem, kteří by na ni běžně nešli, což dělá nejen tím, že akce pořádá venku na neformálních místech a podává na každém koncertu víno,“ uvedla mluvčí festivalu Petra Klobasová. V loňském roce akci navštívilo 15 tisíc návštěvníků.

Opera Motezuma

Motezuma je opera o třech dějstvích českého skladatele Josefa Myslivečka na libreto Vittoria Amedea Cigna Santiho. Vychází z legend o aztéckém vládci Motezumovi II. Poprvé byla uvedena 23. ledna 1771 v Teatro della Pergola ve Florencii. Motezumovský námět zhudebnil roku 1733 také Antonio Vivaldi.

Premiéra Motezumy na Znojemském hudebním festivalu se uskuteční 16. 7. 2011 nádvoří minoritského kláštera ve Znojmě. Reprízy 18., 19. a 21. července se odehrají tamtéž.