Českému Krumlovu chybí peníze na opravy. Neumí těžit z turistů

UvR: Český Krumlov přemýšlí, kde vzít peníze na opravy (zdroj: ČT24)

Radnice v Českém Krumlově řeší nedostatek peněz. Asi půl miliardy korun schází hlavně na nutné opravy. Město zapsané na seznamu kulturních památek UNESCO doplácí i na to, že nedokáže vytěžit víc peněz z cestovního ruchu.

Český Krumlov přitom patří vůbec k nejnavštěvovanějším místům v Česku. Každoročně ho navštíví na 1,5 milionu turistů. Město na nich ale dokáže vydělat jen 12 milionů korun.

„Představte si, že přijede autobus ráno v osm, vyhází turisty, v deset už odjede a turisti městem jen proběhnou. Možná využijí toaletu a možná půjdou tam, kde je něco zadarmo. A nenechají tu městu vůbec nic,“ popisuje situaci průvodce Stanislav Jungwirth.

Vedle poplatku za parkování by teď radnice chtěla inkasovat i za místo, kam autobus turisty přiváží. „Do Krumlova přijede obrovské množství zájezdových autobusů z celé Evropy. My bychom chtěli, jak je to ve Florencii a v jiných městech po Evropě, aby tady nechali podstatně větší peníze než v současné době,“ říká místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

Peníze by město využilo třeba na opravy míst, která dlouhodobě chátrají. Například na opravu některých částí sídlišť nebo plaveckého bazénu. V součtu by město potřebovalo půl miliardy korun.

Kromě zpoplatnění míst pro autobusy zvažuje radnice i další možnosti, jak si vylepšit rozpočet. Například by se mohla zvednout daň z nemovitosti.

Hrad a zámek Český Krumlov
Zdroj: ČT24/ISIFA