Nahlašte vraky blokující místa, vyzývají pražské radnice

Odstavených aut v pražských ulicích přibývá – často přitom blokují parkovací místa. Městské části si stěžují, že magistrát problém neřeší, ten naopak problém vidí v nečinnosti silničních správních úřadů pražských radnic. Praha 5 teď vyzývá občany k nahlašování vraků v radničních tiskovinách. Správa služeb hl. m. Prahy obdržela 1188 podnětů k prošetření.

Letáky, radniční noviny a web Prahy 5 upozorňují na problém odstavených aut v ulicích. Koncem léta pak radnice podá podnět magistrátu k zahájení řízení o odstranění těchto aut. Informace o vracích shání od obyvatel i Praha 11. „Problém paradoxně narůstá do větších rozměrů, čím více jej řešíme. Proto občany městské části seznamujeme se situací, aby nám mohli zasílat své tipy na autovraky,“ řekla mluvčí MČ Praha 11 Anna Kočicová.

Podle radního Prahy 5 Tomáše Homoly jsou odstavená vozidla nebezpečná. „Dlouhé měsíce například stál vrak v ulici Na Zlíchově přímo před budovou základní školy. Vrak měl vytlučená okna a škola nás opakovaně žádala, zda bychom nepomohli s odstraněním, když magistrát věc neřešil,“ řekl Homola ČT.

Podle magistrátu za vraky v ulicích může nečinnost městských úředníků. „Podle našich informací silniční správní úřady městských částí vozidla neoznačují vraky a jejich počet se v ulicích na jejich území nezmenšuje. Rozhodnutí o tom, zda je, či není vozidlo vrakem, totiž vydává příslušný silniční správní úřad,“ vysvětluje mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Proces spojený s odtažením vozidla je podle zastupitelů městských částí zdlouhavý a problematický. Praha 8 proto řeší situaci jinak. Odbor dopravy ÚMČ Prahy 8 občanům doporučuje, aby se obraceli na městskou policii i v případě, že narazí na nepojízdné vozidlo, které stojí delší dobu na jednom místě, ale nesplňuje zákonnou definici vraku.

Strážníci vozu nasadí botičku – a jestliže se jeho provozovatel do 30 dnů nepřihlásí, strážníci nechají vozidlo okamžitě odtáhnout, sdělil asistent starosty Prahy 8 Petr Pravda.

Co je vrak?

Problém je i v samotné definici vraku. Jedenáctá městská část eviduje 201 odstavených aut, z toho ale pouze 5 z nich může být prohlášeno za vrak. Podobně jsou na tom i jinde. „Bohužel znění ustanovení o pozemních komunikacích nám nedává mnoho prostoru pro řešení problémů s vraky.

Většina dlouhodobě nepojízdných vozidel, odstavených v ulicích, totiž nenaplňuje poněkud nejasnou definici vraku dle tohoto ustanovení a z hlediska silničního správního úřadu jsou potom taková vozidla neřešitelným problémem,“ dodává radní Prahy 12 Lenka Vedralová.

Díky aplikacím ZmenTe.to a ZmapujTo.cz přijímá správa služeb mnohem víc podnětů od občanů než v předešlých letech. V roce 2016 jich bylo 2002, letos je podnětů na odstavená vozidla už 1188 (k 30. 6. 2017). Z toho 733 odstavených vozidel prvotní ohledání technikem vyloučilo jako vrak.