Na Václavském náměstí v Praze hořelo v hotelu Juliš. Sedmdesát hostů evakuováno

iReportér Martin Dostalík: Evakuace hotelu na Václavském náměstí (zdroj: ČT24)

Kvůli požáru kabelových rozvodů v suterénu museli hasiči v pondělí večer evakuovat asi sedmdesát hostů hotelu Juliš na Václavském náměstí v Praze. „Kouř se rozšířil do všech pater hotelu,“ informovali pražští hasiči. O půl desáté večer jejich mluvčí Martin Kavka uvedl, že požár se podařilo dostat pod kontrolu.

„Ze suterénu se oheň po plastovém zakrytí lešení rozšířil do vyšších pater. Celý hotel je zakouřený, provádíme evakuaci,“ uvedl večer Kavka. Zhruba po půl hodině oznámil, že požár je už pod kontrolou.

Hotel je z přední strany orientovaný na náměstí, vzadu sousedí s Františkánskou zahradou. Nechal jej postavit pražský kavárník a provozovatel slavné cukrárny Karel Juliš. Architektem funkcionalistické stavby, která je zapsaná na seznam kulturních památek, byl Pavel Janák. Po únoru 1948 byl hotel znárodněn a přejmenován na Tatran.

Po roce 1989 získala hotel zpátky rodina Karla Juliše. „Noví vlastníci chtěli provést pouze dílčí opravy a podnik dále provozovat, průzkumy ale ukázaly, že stavba je ve špatném stavu a celková rekonstrukce je nevyhnutelná. Na to, ale Julišovi neměli dostatek peněz, a rozhodli se proto hotel prodat,“ uvádí se na webu hotelu.

V letech 1998 až 2003 prošla budova rozsáhlou rekonstrukcí a poté se znovu otevřela hostům.