Pamětní deska k listopadu 1989 na Národní třídě se přesunula z podloubí na zeď

Události: Pamětní deska z Národní třídy na nové zdi (zdroj: ČT24)

Lidé letos poprvé uctí události 17. listopadu 1989 jinde než v podloubí na Národní třídě. Pamětní deska je totiž nově umístěna na průčelí Kaňkova paláce a průchod se změnil v galerii.

Pamětní desku na novém místě slavnostně odhalila Česká advokátní komora, které dům patří. Z průchodu nechali advokáti  desku odstranit kvůli bezpečnosti. Podle nich hrozil kvůli množství svíček i tlačenici lidí, kteří si chtěli připomenout události 17. listopadu, požár.

„Svíčky často zahořely, vznikaly požáry a velké množství lidí, kteří přicházejí v posledních letech i s malými dětmi, to představovalo velké riziko. Po dohodě s památkáři jsme pietní místo umístili ven. Počítáme s tím, že tam samozřejmě lidé budou přicházet s květinami i se svíčkami,“ řekla mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. Galerii mohou lidé navštívit v rámci úředních hodin České advokátní komory. 

Bronzová deska s prostým datem 17. 11. 1989 visí v průchodu Kaňkova paláce na pražské Národní třídě od jara 1990. Jejím autorem je Otakar Příhoda, památník doplňuje osm lidských rukou v různých gestech včetně churchillovského (a havlovského) gesta vítězství a vypnuté prázdné dlaně, které odkazuje k heslu „Máme holé ruce“, jež zde tváří v tvář bezpečnostním silám skandovali na počátku sametové revoluce vysokoškolští studenti.

Památník 17. listopadu
Zdroj: pametnimista.usd.cas.cz/Ústav pro soudobé dějiny AV ČR

Policie tloukla v průchodu demonstranty

„Když začal samotný zásah, policisté hnali lidi do tohohle průchodu, který teď bohužel už není průchod, a tloukli lidi. Tady došlo k těm největším zraněním,“ říká účastník událostí 17. listopadu 1989 David Černý.

Právě brutální zásah policie proti studentskému pochodu připomíná od roku 1990 bronzová deska s lidskými dlaněmi v různých gestech. V roce 2009 na pár dní změnila svou podobu, o kterou se postaral výtvarník Roman Týc.

A letos pamětní deska mění i své místo. Místo původního pietního místa v podloubí je tam teď galerie s fotografiemi ze 17. listopadu 1989. 

Ne všichni ale změnu uvítali. Marcel Tomášek proti přesunu desky založil petici a plánuje poslat podnět na ministerstvo kultury. „Policie podloubím protlačila za několik minut několik tisíc lidí. To tady rezonovalo,“ tvrdí.

Pamětní deska listopadu 1989 se přesunula na průčelí Kaňkova paláce (zdroj: ČT24)

Nynější podoba budovy vznikla v roce 1953, kdy byl kvůli tramvajovým kolejím na Národní třídě zúžen chodník před palácem a chodci museli procházet uměle vytvořeným průchodem v přízemí paláce – dnešním podloubím.

„Něco takového však barokním stavbám ani v nejmenším neodpovídá, a tak památkáři požadovali průchod z obou stran uzavřít,“ uvedla už dříve Chaloupková.