V pražské zoo se narodilo slůně

Pražská zoo se prostřednictvím svého ředitele Miroslava Bobka pochlubila na sociálních sítích čerstvým přírůstkem do rodiny tamních slonů indických. Samici Tamaře se narodil „synek“, jedná se o třetí slůně v historii zoo a druhé počaté v Praze.

Mládě se narodilo v pátek po osmé hodině večer. Porod byl velmi rychlý. „Je v pořádku. Teď čekáme, až začne pít,“ komentoval Bobek chvilky hned po narození. V sobotu už se mládě skutečně pokoušelo pít mléko. „Doufejme, že to všechno dobře dopadne a bude to probíhat tak, jak to začalo,“ řekl Bobek. 

Čerstvě narozené slůně už mohou vidět i návštěvníci zoo. Pavilon slonů je otevřený. „Chci ale apelovat na nejvyšší ukázněnost návštěvníků, aby nedělali hluk,“ dodal Bobek.  

Vůbec první slůně narozené v pražské zoo za její více než osmdesátiletou historii byla sloní samička Sita. Na svět přišla v únoru 2013. Její matka Donna se ale do Prahy dostala v roce 2012 z Rotterdamu již březí. Prvním slůnětem, které bylo v Praze nejen narozeno, ale i počato, byl Maxmilián. Narodil se letos v dubnu Janitě, která je nevlastní sestrou Tamary.

Malý Max se v pátek ihned o svého nového „bratrance“ zajímal. Chovatelé ho proto i s matkou Janitou později od Tamary oddělili, aby svými pokusy o hru čerstvě narozeného samečka příliš nevyčerpával. 

Slonice může mít mládě jednou za čtyři roky, březí je obvykle 21 měsíců. V Evropě se narodí zhruba deset sloních mláďat ročně. Sloni indičtí dospívají kolem deseti let věku, v dospělosti váží tři až pět tun. Evropské zoo aktuálně chovají asi 300 slonů indických. Podle odhadů jich žije ve volné přírodě zhruba 40 tisíc, patří k ohroženým druhům. V zajetí se dožívají zhruba padesáti let. 

Bobek: Slůně už se snaží pít mateřské mléko (zdroj: ČT24)

Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy přišel do Prahy zhruba rok starý slon indický Baby. Poté se zde vystřídali čtyři sloni afričtí, jeden slon pralesní a několik dalších slonů indických. Dnes jich má zahrada i s novým přírůstkem devět. Jediným dospělým samcem je Ankhor, kterého zoo přivezla v roce 2014 z Berlína.