Přes dva měsíce nebudou jezdit vlaky mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Cestující vozí autobusy

Výluka mezi Pardubicemi a Hradcem Králové (zdroj: ČT24)

Na železniční trati mezi Pardubicemi, Hradcem Králové a Chrudimí začala dvouměsíční výluka. Všechny vlakové spoje nahradily autobusy. Důvodem je dokončení stavby dvoukolejného mostu přes Labe v pardubických Rosicích. Vlaky mají znovu vyjet před Vánocemi, 19. prosince.

Mostní stavba je součástí zdvojkolejnění části trati do Hradce Králové. Aktuálně začíná napojení kolejí na mostní stavbu, která se nachází v místní části Rosice nad Labem. Kvůli napojení staničních kolejí začala odborná firma instalovat i trakční vedení, proto je nutná úplná výluka.

Odjezdy všech náhradních autobusových spojů v Pardubicích jsou z nástupiště číslo 6, k dispozici je cestujícím i koordinátor dopravy. „Tady pokaždé někdo je, buď vlakvedoucí, nebo někdo z informačního centra,“ ujistil koordinátor autobusů Martin Tošovský. Náhradní autobusy vyjíždějí na trasu po deseti minutách. Podle dopravců přijde zatěžkávací zkouška v pátek, kdy doprava ve většině měst zhoustne.

Ve stanici Pardubice – Rosice nad Labem jsou už nová nástupiště a podchod. Dokončuje se také rekonstrukce zastávky Pardubice-Semtín a hotová je nová zastávka Stéblová obec. Všechna nástupiště jsou bezbariérová. Modernizované jsou všechny přejezdy. 

Po zavedení jednotného celoevropského zabezpečovacího systému (ETCS) budou moct vlaky jezdit po trati rychlostí sto šedesát kilometrů v hodině. Cestování mezi krajskými městy se tak zkrátí, teď trvá asi půl hodiny.