Rodiče nemocných dětí se bouří proti rušení ozdravoven

Protest proti rušení dětských ozdravoven (zdroj: ČT1)

Rodiče se bouří proti rušení ozdravoven v Krkonoších, které ročně navštíví přes dva tisíce dětí. Čtyři zařízení se odvolala k Ministerstvu zdravotnictví. Na podporu ozdravoven ve Špindlerově Mlýně, v Peci pod Sněžkou a v Nemojově u Dvora Králové rodiče podepisují petici. Instituce nedostaly na počátku května od Královéhradeckého kraje novou registraci, protože s nimi nepočítá nový zákon.

Mezi více než čtyřiceti dětmi, které přijely do ozdravovny v Bedřichově, je i Tomáš Kopřiva se silnou pylovou alergií. Na pobyt dorazil už potřetí. „Kdybych zůstal v Ostravě, tak bych musel brát léky, kapky do očí a bylo by mi zle. Smrkám, kýchám, kašlu,“ popsal Tomáš.

Kdyby ozdravovny skončily, pro mnoho rodičů by třítýdenní pobyt dětí v lázních byl finančně nedostupný. „Kdyby to tady zrušili, tak my už sem nemůžeme jezdit. Pojišťovna hradí dětem tři týdny a já si to hradím sama. Ale na tři týdny bychom si to nemohli dovolit,“ řekla Monika Lenčí, matka Tomáše a Terezy.

Na podporu ozdravoven vznikla petice, kterou podepsalo přes třináct set nespokojených rodičů. „Nikdo nezpochybnil přínos léčby těchto dětí, uzavření fungujících zdravotnických zařízení kvůli díře v zákoně mi přijde nesmyslné. To je také důvod, proč jsem petici vytvořila a proč ji svými podpisy podporují nejen rodiče, ale i lékaři,“ řekla autorka petice Jitka Drobková.

Současná podoba zákona totiž dětské ozdravovny nezná. Těm pak hrozí, že se budou muset přeregistrovat na takzvaná zařízení následné zdravotní péče.

Zařízení by musela přijmout víc zdravotníků

Kdyby ozdravovny byly registrovány jako následná péče, musely by místo osmi přijmout šestnáct zdravotních sester, fyzioterapeuta, lékaře, psychologa nebo sociálního pracovníka. Ti však nejsou potřeba a ozdravovny na ně nemají peníze. „Pokud se ozdravovny zruší, budou mít rodiče volbu buď lázně, nebo léčebnu. Pro stát to vyjde podstatně dráž,“ poznamenal ředitel Dětské ozdravovny Bedřichov - Špindlerův Mlýn Petr Kraus.

Sdružení ozdravoven se proti rozhodnutí Královéhradeckého kraje, který je kvůli díře v zákonu odmítl přeregistrovat, odvolalo k ministerstvu zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví od 15. května 2023 eviduje jedno odvolací řízení proti rozhodnutí Královéhradeckého kraje (… ), dosud nebylo ve věci rozhodnuto.
Ministerstvo zdravotnictví ČR

Kraj se bude snažit ministerstvo přesvědčit. „Snažíme se o to několik let, zatím se nám to nepovedlo, ministerstvo zatím nejeví zájem změnit podmínky následné dětské péče, nikdy vyhlášku neupravovalo,“ řekl náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK). Ozdravovny doufají, že ministerstvo změní vyhlášku, která bude na jejich potřeby pamatovat.