Sjezdovku v Radvanicích rozdělil plot. Lyžaři mají smůlu

Události v regionech - Spor o pronájem sjezdovky v Radvanicích (zdroj: ČT24)

Na sjezdovku v Radvanicích na Trutnovsku se milovníci zimních sportů nedostanou. Svah rozdělil plot, a to kvůli tomu, že se spolumajitel jednoho z pozemků nedohodl na ceně pronájmu s provozovatelem vleků. Na situaci teď nejvíc doplácejí školy, které tam mají nasmlouvaný lyžařský výcvik.

Na sjezdovce v Radvanicích je místo lyžařů plot. Umístil ho tam nový majitel, který zdědil jeden z pozemků na svahu. „S jedním majitelem jsme se bez problému okamžitě dohodli, ale druhý stále trvá na svém a požaduje po nás dvě stě tisíc korun,“ řekl provozovatel Skiareálu Radvanice Miroslav Mádr.

Jde o šestinásobek v lokalitě běžného nájemného za sezonu. Takovou částku si vlekař nemůže dovolit. Málo platné mu přitom jsou ostatní parcely, které má dispozici. Oplocenky ohraničují soukromý pozemek tak, že provozovatel areálu nemůže využívat ani řádně zkolaudovaný vlek. Jezdit se dá jen po vedlejší dětské sjezdovce.

Školy musí jezdit lyžovat jinam

Školy, které tu začínají s lyžařským výcvikem, musí se zdatnějšími lyžaři do jiných zimních středisek, nejbližší je deset kilometrů daleko. „Místo abychom lyžovali, couráme z kopce na kopec,“ posteskl si instruktor Luděk Petiška. „V tom případě potřebujeme dvojnásobný dozor,“ poznamenala učitelka Jana Baudyšová.

„Snažili jsme se s majitelem nějakým způsobem spojit, ale kdo prostě nechce jednat, tak nejedná,“ řekl starosta Radvanic Tomáš Němec (nestr.) Pro příští sezonu umístí provozovatel areálu přenosný vlek na druhou stranu sjezdovky tak, aby lyžaři mohli využívat aspoň spodní část kopce.