Nové atrium, širší regály, lepší osvětlení. Moravská zemská knihovna se po letní rekonstrukci otevřela čtenářům

Moravská zemská knihovna je po letní úplné uzavírce opět v provozu. Budova má za sebou dvouapůlměsíční rekonstrukci. Prostor, kterým původně zatékalo do nižšího podlaží, dostal několik vrstev hydroizolace a novou betonáž. Knihovna má ale také nová sociální zařízení, regály a lepší osvětlení.

Největší stavební zásah si vyžádalo atrium knihovny, odkud museli stavbaři vyvézt tuny hlíny, betonu a suti a pak zaizolovat, aby do něj nezatékalo.

„Atrium pak čeká ještě druhá fáze rekonstrukce, ta se však odehraje až v letních měsících příštího roku. Je to z toho důvodu, abychom co nejméně omezovali čtenáře ve využití služeb naší knihovny. Atrium bude doplněno o dřevěnou terasu a rádi bychom jej pak zpřístupnili v režimu tiché zóny čtenářům,“ řekl ředitel knihovny Tomáš Kubíček.

Prostory ve skladech už přestávají stačit

První elektronické objednávky začala knihovna přijímat už v pátek. Lidé si své knihy přišli vyzvednout už do nových prostor, další na ně čekaly ve vyměněných regálech. „Čtenáři se lépe v regálech hledá, jsou prostornější,“ řekla zástupkyně ředitele Moravské zemské knihovny Radka Chlupová.

Příliš prostorná ale už nejsou místa, která návštěvníci nevidí. Kapacita skladů už pomalu přestává stačit. „Každý rok přibude čtyřicet tisíc knih, toho prostoru rapidně ubývá a hledáme nové prostory, abychom si vytvořili rezervu na další desetiletí,“ popsala Chlupová.

Moravská zemská knihovna v Brně po rekonstrukci (zdroj: Studio 6)

Knihovna digitalizuje nahrávky a dokumenty

Rekonstrukce je součástí plánu na zkvalitnění služeb a ochranu fondu knihovny s celkovým rozpočtem 94 milionů korun. Kromě stavebních úprav se projekt zaměřuje na zkvalitnění datových úložišť a podporu digitalizace.

Přes léto knihovna zakoupila zařízení a software pro digitalizaci a archivaci zvukových nahrávek, které shromažďuje stejně jako povinné výtisky knih. „Digitalizace zvukových dokumentů nebude jednorázovou záležitostí. Přestože dnes již převažuje on-line distribuce hudebních nahrávek, do knihovny neustále docházejí nově vydané nosiče,“ doplnil vedoucí sekce vývoje, výzkumu, inovací a digitalizace Petr Žabička.