Ozvěny požáru Notre-Dame. Karlovarští hasiči vyvíjejí aplikaci, která posílí ochranu českých památek

Události: Karlovarští hasiči připravují aplikaci pro efektivnější zásahy v hradech a zámcích (zdroj: ČT24)

Po pondělním požáru pařížské katedrály Notre-Dame se dostala do centra zájmu také protipožární ochrana památek v Česku. Jednou z těch, které jsou nejlépe zabezpečeny proti požáru, je hrad a zámek Bečov nad Teplou. V současnosti tam testují speciální 3D aplikaci, kterou vytvořili karlovarští hasiči.

V bečovském zámku je veřejnosti zpřístupněna jedna z nejvzácnějších a nejdražších českých movitých památek, relikviář svatého Maura.

V minulosti třeba při jedné srpnové bouřce blesk zapálil větev stromu. Památku oheň naštěstí neohrozil. „Byl to pro nás ale velmi varovný prst toho, co všechno se může stát, protože podobnou událost jsme nepředpokládali,“ popisuje kastelán Tomáš Wizovský.

Trojrozměrný model urychlí hašení

Krizové scénáře proto správci pravidelně nacvičují s hasiči i policisty. S cílem co nejefektivnějšího zásahu využívají hasiči moderní technologie, na vývoji speciální aplikace pracují už přes rok a půl.

„V terénu pořídíme přesný 3D scan objektu, ten potom zjednodušíme a vložíme ho do aplikace,“ popisuje princip její autor Jiří Studnička z HZS Karlovarského kraje. Ve 3D zobrazení je pak přesně vidět model objektu, se kterým může hasič otáčet různými směry. Vidí v něm rozvrstvené všechny podrobnosti, včetně jednotlivých pater, přístupových cest a podobně.

Díky technologii mohou hasiči plánovat zásah už během příjezdu k objektu. Z aplikace se dozvědí, kde jsou umístěny cenné předměty i jak a kam je nejrychleji evakuovat. A také odkud čerpat vodu při hašení.

Aplikace může sloužit všem hasičům

K dokončení aplikace potřebují hasiči zhruba pět milionů. Sloužit by mohla s jinými daty všem hasičům v Česku. Vývoj celého digitálního systému v Karlových Varech ukončí nejpozději do roka.

Ministerstvo kultury ročně provede asi 60 kontrol toho, jak jsou státní hrady, zámky, divadla, muzea či galerie proti požáru chráněny. Z toho na objektech ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) bylo loni 28 kontrol.

Státní hrad a zámek Bečov je jedním ze stovky památkových objektů, které spravuje NPÚ. Ústav má stejně jako další tři desítky příspěvkových organizací vlastní správní subjektivitu, takže si ochranu proti požáru musí zajišťovat sám.