V Ralsku bourají bývalou kotelnu s komíny. Prostor chtějí zalesnit, aby se neproměnil ve skládku

V bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku šly k zemi ruiny bývalé kotelny včetně tří bezmála dvacetimetrových komínů. Pracovníci přitom ani nemuseli použít výbušniny, stačilo několikrát zabrat lžící bagru a první z komínů se s rachotem zřítil k zemi a zmizel v oblaku prachu. Za pár dnů už z bývalé kotelny nezbude vůbec nic. Těžká technika vyčistí pozemek do půlmetrové hloubky, zahrne ho zeminou a prostor se pak oseje trávou a osází borovicemi.

„Byli bychom rádi, kdyby se to podařilo zalesnit, protože volné plochy svádějí k navážení odpadků a tomu chceme zamezit,“ řekl Jan Růžička, ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje, která areál spravuje. Navážení odpadu a vznik černých skládek v oblasti Ralska je podle něj velkým problémem.

„Když jsme loni bourali jednu budovu naproti štábu, tak než jsme ji stihli zbourat, tak tam někdo navezl tři nákladní auta pěnosilikátu,“ doplnil Růžička. Areál je podle něj protkaný zpevněnými plochami a toho lidé, ale i firmy zneužívají a nelegálně se tam zbavují svých odpadů. Nezastaví je ani závory, které některé cesty uzavírají.

Aby v Ralsku čisto bylo

Prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala do počátku 90. let sovětská armáda. K vojenským účelům ale sloužil už zhruba od poloviny minulého století. Liberecký kraj převzal část prostoru od státu v roce 2007 se zhruba 170 objekty, z nichž některé stále stojí, jiné jsou v havarijním stavu a některé už se zřítily.

„Naším cílem je odstranit nevyhovující, nebezpečné a chátrající stavby. Chceme, aby zde bylo čisto a bezpečno,“ řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO). Na financování dalších demolic chce podle ní kraj získat dotace z programu ministerstva pro místní rozvoj, kde je k dispozici 400 milionů korun.

Letos má jít k zemi také bývalé letní kino nebo sklad uhlí

Bývalá kotelna proto není jedinou stavbou, kterou letos zbourají, k zemi půjde například bývalý sklad uhlí nebo letní kino. Za jejich demolici Liberecký kraj zaplatí bezmála šest milionů korun. Bourání dalších deseti objektů se potom připravuje. Náklady projektanti předběžně odhadli na téměř 30 milionů korun, v soutěži se ale podle Růžičky podařilo v minulosti zlevnit demolice i na třetinu.

Demolice ruin v Ralsku začaly už v roce 2016 zbouráním nedostavěného kulturního domu. Od té doby už těžká technika srovnala se zemí třeba bývalý generální štáb nebo ubikace v jeho blízkosti.