Motorkáři stále ničí lesní cesty a ohrožují turisty. Neodradí je ani pokuty

Motorkáři drancují lesy (zdroj: ČT24)

Jízda na motorce nebo čtyřkolce lesem je nezákonná – hrozí za ni patnáctitisícová pokuta. Lesníci se přesto s motorkáři, kteří porušují zákaz vjezdu, setkávají téměř denně. Policisté na Tišnovsku si kvůli bezohledným řidičům motorek dokonce pořídili čtyřkolku.

Michal Medek, strážce z Moravského krasu, má s motorkáři v lese své zkušenosti. Před dvěma lety mu dokonce jeden z nich najel na nohu. „Ukazoval jsem mu, ať zastaví, ukazoval jsem služební průkaz. On mě objel, za ním jel další, který mě ale neobjel a snažil se do mě najet tou motorkou. Což se mu podařilo,“ popsal Michal Medek. Strážce přírody je přitom úřední osobou a může i udělit pokutu.

Preventivní akce nepomáhají

Kromě návštěvníků nebo strážců mohou motorkáři narazit v lesích také na zvěř nebo na lesnickou techniku. „Jejich působení v lesích je nežádoucí a velmi nepříjemné. Vítáme součinnost s policií, se kterou děláme i preventivní akce,“ řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

V Tišnově i na dalších místech mají policisté vlastní čtyřkolku, kterou mohou motorkáře v přírodě dostihnout. I tak je ale prý těžké jezdce zastavit. „Oni mají tendenci tomu policistovi ujet. My samozřejmě můžeme zjistit majitele vozidla, pokud má to vozidlo registrační značku. A potom stíháme jeho,“ řekl mluvčí jihomoravské Policie ČR Bohumil Malášek.

Půjčovnu motorek raději majitel zavřel

Problémy s lesníky a policií už odradily například některé provozovatele půjčoven terénních motorek a čtyřkolek. Jedním z nich byl Jiří Pezlar – i když řidičům říkal, kam smí a nesmí jezdit, jeho pokyny často nerespektovali.

„Stížnosti bylo hodně, potom jednání s policisty, s úřady. Museli jsme upřesňovat řidiče neustále dokola. A to nás postupně vedlo k tomu, tu živnost uzavřít,“ řekl dnes už bývalý provozovatel půjčovny motorek a čtyřkolek.

Za jízdu přírodou mohou řidiči ve správním řízení dostat až patnáctitisícovou pokutu.