Krajská firma, která připravuje projekty a tendry za miliardy, je blízko bankrotu

Krajská firma CEP je blízko bankrotu (zdroj: ČT24)

Centrum evropského projektování (CEP), akciová společnost Královéhradeckého kraje, je na pokraji bankrotu. Ocitlo se ve ztrátě až 11,5 milionu korun a bez pomoci kraje není schopné splácet závazky. Přitom připravuje projekty pro obce a nemocnice v objemu téměř dvě miliardy korun.

Členové představenstva a dozorčí rady CEP zjistili, že se firma se 12 úředníky potápí. Není schopna splatit úvěr přes čtyři miliony korun, vleče za sebou ztrátu další čtyři miliony a hrozí jí závazek z prohraného sporu.

Kvůli zakázce pro zkrachovalou společnost Lázeňský resort Údolí Bratrouchov musel CEP odepsat pohledávku za 1,5 milionu korun. Zároveň se resort u soudu po firmě CEP domáhá zaplacení náhrady škody ve výši přes dva miliony korun.

„Pokud to nasčítáme, jsme na částce 12 milionů korun,“ říká hejtman Královéhradeckého kraje a bývalý člen představenstva CEP Jiří Štěpán (ČSSD).

Centrum evropského projektování (CEP)
Zdroj: ČT24

Příjmy loni stačily sotva na platy manažerů

Ztrátová společnost připravuje projekty s evropskou dotací třeba pro krajské nemocnice nebo pro obce včetně tendrů. Vloni měla příjem 7 milionů korun, které sotva stačily na mzdy manažerů. Do budoucna má CEP splynout s holdingem nemocnic, pro které připravuje třeba nákup rentgenů nebo laboratorní techniky.

Kraj chce podle hejtmana Štěpána, který sám ve vedení seděl, jmenovat manažery, kteří za stav mohou. Například nynější předseda představenstva Josef Táborský (ČSSD) ale odpovědnost za problémy necítí. „Vůbec žádnou. Já jsem tady jako předseda někdy od 15. března letošního roku,“ říká.

Nynější předseda představenstva CEP Josef Táborský (ČSSD)
Zdroj: ČT24

Kraj chce firmě poslat 12 milionů

Kraj teď chce firmě poslat 12 milionů korun formou navýšení základního jmění, které je nyní 4 miliony. Vedení kraje spoléhá na to, že v pondělí krajští zastupitelé finanční injekci firmě schválí.

Jenže koaliční ODS si svou podporou jistá není. „Za mě osobně by takové hlasování mohl být problém, proto potřebujeme další hlubší právní analýzu,“ říká krajský radní pro majetek Václav Řehoř (ODS).

„Mám pochybnosti o tom, proč vůbec tato společnost existuje,“ podotýká krajský zastupitel Martin Hanousek (Zelení).

Právníci varují, že veřejné peníze pro ztrátovou firmu může Evropská komise považovat za nedovolenou podporu v rozporu s evropským právem. Na problematické hospodaření společnosti upozornil i auditor ve výroku k účetní závěrce za rok 2017. Poukázal na ztrátové hospodaření a závazek kontokorentního úvěru. Budoucnost firmy je podle auditora nejistá.

CEP vedla nynější ministryně Dostálová

Centrum evropského projektování vedla v letech 2004–2014 nynější ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), v letech 2009–2014 byla předsedkyní představenstva. V roce 2007 se firma změnila na akciovou společnost kraje.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na svém webu CEP uvádí, že má za sebou administraci veřejných zakázek v objemu 3,5 miliardy a získané dotace za osm miliard korun. Firma se podílela například na projektu rekonstrukce benediktinského opatství v Broumově, nákupu trolejbusů pro Hradec Králové či výstavbě Safari kempu v Zoo Dvůr Králové.

Některé projekty však provázely podezřelé okolnosti. Například v roce 2011 kraj zrušil stomilionový tendr na opravu budovy Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové. Důvodem bylo podezření, že losování zužující výběr soutěžících bylo zmanipulované. CEP si totiž tehdy na předvýběr najal společnost Inženýrské služby Hradec Králové i s jejím vlastním losovacím zařízením.