Z hořící dělnické ubytovny na okraji Plzně záchranáři evakuovali 130 lidí

Hasiči od rána zasahují u rozsáhlého požáru ubytovny dělníků v Plzni-Karlově, vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu. Z jednopatrové budovy evakuovali 130 lidí. Při požáru se zranilo 12 lidí, z toho dva hasiči. Oheň dostali pod kontrolu po více než dvou hodinách, ale hlídat ji budou ještě celou noc. Spolumajitel objektu odhadl škodu na 40 milionů korun, skutečnou výši ale určí vyšetřovatelé.

S lehčími až těžkými zraněními záchranáři odvezli deset lidí. Fakultní nemocnice podle mluvčí Gabriely Levorové přijala v obou svých areálech 11 lidí, z toho tři byli ošetřeni na urgentním příjmu.

„V současnosti je jeden pacient ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Dalších pět pacientů je hospitalizováno, dva jsou stále vyšetřováni a ostatní byli propuštěni do domácího ošetření. Nejčastějším poraněním byly zlomeniny, dýchací potíže a popáleniny prvního a druhého stupně,“ řekla Levorová.

Nemocnice aktivovala traumatologický plán číslo dvě, který se vyhlašuje v případě hromadného příjmu do 15 lidí. Posílila provoz na centrálním příjmu, na ambulanci chirurgické kliniky a na urgentním příjmu.

Události v regionech: V jednopatrové ubytovně bydleli převážně dělníci z nedaleké průmyslové zóny (zdroj: ČT24)

Hasiči budou hlídat až do rána

Při náročném zásahu se zranili také dva hasiči. Jeden ale začal po chvíli opět pracovat, druhého záchranáři odvezli kvůli přehřátí a vyčerpání do nemocnice. Celkem bojovalo s požárem deset jednotek včetně drážních hasičů, celkem přes čtyřicet lidí.

Požár dostali pod kontrolu zhruba po dvou a půl hodinách, zásah ale potrvá déle než 24 hodin. Přes noc budou hasiči objekt ještě hlídat termovizí.

Situaci nad místem policisté sledovali z vrtulníku i pomocí dronu. Přilehlou Borskou ulici uzavřeli, aby usnadnili přístup hasičům a záchranářům. To zkomplikovalo dopravu nejen v okolí, ale i vzdálenějších oblastech města. Nyní už je silnice průjezdná.

Hasiči zasahují u požáru ubytovny
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK

Podle dělníka si někdo vařil oběd a usnul

Dvoupodlažní montovaná budova o rozměrech 100 krát 13 metrů vzplála před osmou hodinou ranní. Plameny a hustý černý kouř byly vidět i ze vzdálených míst Plzně. Požár zničil první patro v celé délce. „V zadní části objektu se propadla část střechy, protože objekt je vzadu jinak konstukčně řešen,“ vysvětlil mluvčí hasičů. Žár z ohně podle něj zasáhl i několik automobilů v autodílně vedle ubytovny.

V budově bydlelo zhruba 130 lidí. Šlo převážně o Rumuny, Ukrajince, Bulhary, Slováky, ale i Čechy. Většina z nich pracuje v nedaleké průmyslové zóně Borská pole. Jeden z dělníků řekl ČTK, že požár prý vznikl v přední části budovy, kde si někdo vařil jídlo a usnul u toho.

Podle svědků se požár šířil velmi rychle. „Kouř šel rychle dopředu. Když jsme chtěli dozadu pomáhat lidem, tak jsme nemohli, protože už to bylo v polovině,“ popsala zaměstnankyně kanceláře ubytovny Renata Ramšáková. Obyvatelka ubytovny pak popisovala, jak ji policisté sundavali z okna.

Oficiální příčina požáru ani způsobená škoda ale nejsou známy, zjišťovat ji vyšetřovatelé začnou až ve středu. „Až hasiči požár zlikvidují, budou moci na místo nastoupit vyšetřovatelé a policisté se psy,“ řekla policejní mluvčí Martina Korandová. 

Požár ubytovny byl vidět z velké části Plzně
Zdroj: Facebook/‎Jirka B Vespař‎

Město zajistí náhradní ubytování

„Lidé, kteří jsou v pořádku, nezranění a museli opustit ubytovnu, převezeme do našeho zařízení na Roudné, poskytneme jim tam náhradní ubytování,“ řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Podle mluvčí města Evy Barborkové už prvních 30 lidí dostalo přechodné náhradní ubytování, pro dalších asi 60 cizinců se Plzeň snaží nalézt ubytování.

Dopravní podnik i další dopravci kvůli požáru odklonili linky. Magistrát lidem v okolí doporučil, aby nevětrali. „Zápach a dým se budou pravděpodobně rozšiřovat na Jižní Předměstí a zřejmě i Východní Předměstí, možná i nad vnitřní město,“ řekl Jiří Jakoubek z odboru bezpečnosti.

„Nechal jsem doma ráno otevřené okno, a když jsem se vrátil domů, byl v bytě hodně cítit kouř,“ potvrzuje jeden z obyvatel ve čtvrti Bory, který bydlí vzdušnou čarou asi dva kilometry od požáru.