Parkovací věž na kola v Hradci nefunguje. Zavřel ji spor majitele a města

Parkovací věž na kola v Hradci je kvůli sporu majitele a města zavřená (zdroj: ČT24)

Automatizovaná věž pro parkování jízdních kol u vlakového nádraží v Hradci Králové byla před pěti lety senzací. Šlo zároveň o první takovou stavbu v celé Evropě. Kvůli sporu provozovatele a královéhradeckého magistrátu ale věž od června nefunguje. V Hradci nyní stojí dvě věže, druhou na Brněnské třídě u obchodního centra mohou lidé stále využívat.

Parkovací věž postavil ve městě investor Rudolf Bernart. Inspiraci našel na Tchajwanu. Nápad měl od počátku veliký úspěch. Za pět let zde zaparkovalo kola zhruba 140 tisíc lidí. Letos v červnu se ale věž cyklistům uzavřela. Nikoliv ale kvůli technické závadě, nýbrž kvůli sporu majitele a města.

Zastupitelé loni v květnu odhlasovali odkup parkovacího domu, dodnes se tak ale nestalo. „Město neustále hledá nějaké důvody, proč nepokračovat v jednání,“ tvrdí zástupce majitele věže Bernart.

„Nabízeli jsme panu Bernartovi, že se setkáme a vše vyřešíme na půdě města, ale bohužel jeho právní zástupkyně jednání odmítla,“ oponuje náměstek primátora Jindřich Vedlich (Slušná politika a Hradečtí patrioti). 

Parking pro kola
Zdroj: ČT24

K odkupu podle Vedlicha dosud nedošlo, protože majitel věže nepředložil všechny požadované dokumenty. Druhá strana to ale odmítá. Tvrdí, že už vše potřebné doložila. „Vnímáme postup města jako obstrukční,“ poznamenal Bernart. Pro hradeckou radnici už má proto firma připravenou žalobu kvůli údajně zmařené investici. 

Vedení města ovšem opakuje, že o věž na parkování kol má stále zájem. Kvůli připravované demolici hotelu v bezprostředním okolí pro ni ale hledá jiné místo. „V lokalitě by dokonce mohly být dvě cyklověže. Jedna blíž nádraží, druhá blíž k terminálu. Uživily by se obě úplně spolehlivě,“ uvedl primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (HDK).

Parkování za pět korun na den

Věže na parkování kol nyní fungují i v řadě dalších českých měst. Mají je například v Pardubicích, Lysé nad Labem, Třinci nebo v Přerově. Ve čtvrtek se nová věž otevře v Poděbradech. Parkování pod střechou využívají především majitelé dražších kol, kteří je nechtějí nechávat zamčené venku.

Součástí věže je automatický samoobslužný systém, celý proces zaparkování tak trvá asi půl minuty. Za úschovu lidé zaplatí ve většině měst pět korun za den, držitelé In-karty Českých drah mají úschovu zdarma.