Protesty v lomu Bílina: Policie aktivisty podezřívá z přestupku, aktivisté policii z tvrdého zásahu

V souvislosti se sobotním protestem proti těžbě uhlí na Mostecku zajistila policie 280 lidí, podezřívá je z přestupkového jednání. Aktivisté, kteří přijeli na pětidenní klimatický tábor v Louce u Litvínova, se připoutali k rypadlu v lomu Bílina, některé policie zadržela také po opuštění trasy povoleného protestního pochodu. Podle aktivistů policie při zásahu chybovala, jednomu účastníkovi údajně zlomil policista dvě žebra. Severočeské doly musely v souvislosti s protesty na velkou část soboty zastavit těžbu, škodu budou teprve vyčíslovat.

Práce v lomu stály od sobotního brzkého rána, kdy se na vrcholu rypadla v lomu Bílina připoutalo šestnáct lidí. Aktivisté z hnutí Limity jsme my prohlašují, že těžbu uhlí považují za škodlivou v souvislosti se změnou klimatu. „Používáme občanskou neposlušnost, protože si myslíme, že standardní prostředky už nestačí,“ vysvětlil mlučí hnutí Áron Tkadleček.

Škody finanční i fyzické

Těžební provoz byl obnoven až po dvanácti hodinách. „Tím naší společnosti vznikla nemalá škoda, kterou v tuto chvíli vyčíslujeme. Částka bude známá v průběhu příštího týdne a s největší pravděpodobností ji budeme vymáhat,“ předpokládá mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký.

V sobotu také několik stovek aktivistů z různých evropských zemí pochodovalo podél hrany lomu. Uprostřed pochodu několik desítek lidí opustilo legálně vymezenou trasu a vtrhlo do dolu, policisté je postupně zajistili a odvezli na služebny. 

Policie podle aktivistů při zásahu chybovala. „Jednoho z dánských aktivistů napadl jeden ze zasahujících policistů tak tvrdě, že mu zlomil dvě žebra,“ tvrdí organizátoři klimakempu. „Určitě se budeme právně bránit,“ doplnil člen právního týmu hnutí David Pfann.

O nedělní pochod prý už není zájem

Přestupek budou místní obecní úřady řešit s účastníky protestů nejen z Česka, ale i z Německa či Velké Británie. „Policií ČR bylo včerejšího dne zajištěno a omezeno na osobní svobodě celkem 280 osob, které jsou podezřelé z přestupkového jednání,“ uvedla mluvčí Jana Slámová z Krajského ředitelství Policie Ústeckého kraje.

„Celkem 130 osob je podezřelých z přestupku proti veřejnému pořádku neuposlechnutí výzvy úřední osoby při výkonu její pravomoci. Dalších 150 osob je podezřelých také z přestupku proti veřejnému pořádku neuposlechnutí výzvy úřední osoby při výkonu jejího povolání a dále z neoprávněného vniknutí do důlního díla. Vše bude předáno správním orgánům k projednání,“ upřesnila.

Pochod proti těžbě uhlí k lomu Bílina na Mostecku (2018)
Zdroj: Vojtěch Hájek/ČTK

Pochodů se během klimatického kempu uskutečnilo pět, největší byl sobotní. Mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký uvedl, že nahlášen byl pochod také na na neděli. „Přijel ale pouze organizátor nám oznámit, že nikdo z účastníků kempu už nemá o tuto akci zájem,“ doplnil, že k akci nicméně zřejmě nedojde.

Proniknout do lomu Bílina se účastníkům podařilo už loni při prvním ročníku klimakempu. Tehdy Severočeské doly musely kvůli protestu na několik hodin zastavit těžbu skrývkových hornin. Škoda ale společnosti nevznikla, protože protest se odehrával na místě, kde byla plánovaná dvoutýdenní odstávka.