Kůrovec plení tamní smrky. V Jeseníkách přesto povolili plošné kácení buků, ochránci zuří

Sporné kácení stromů (zdroj: ČT24)

Kvůli kácení přes sto let starých buků v chráněné krajinné oblasti Jeseníky vede Hnutí Duha a Přátelé Jeseníků spor se Správou CHKO. Podle nich dovolila plošné kácení bučin v místech pod ochranou evropské soustavy Natura 2000. Vedení CHKO se ale brání a říká, že i přes ochranu jde o hospodářské lesy, ve kterých se těžit může.

Oblast kolem Keprníku je Evropsky významnou lokalitou. Nedávno tady podle redaktora České televize Martina Laštůvky vykáceli lány starých bučin.

„Jsme svědky toho, jak se tento předmět ochrany poškozuje intenzivními sečemi. Dokonce do holin se pak intenzivně sadí smrky,“ sdělil Ondřej Bačík, předseda Společnosti přátel Jeseníků.

Aktuální kůrovcová kalamita je přitom v Jeseníkách nejhorší v celém Česku. Přes masivní obranná opatření proti dřevokaznému brouku uhynula už čtvrtina tamních smrků. Kvůli napadení kůrovcem tady těžba smrků extrémně roste. Celá pětina vykáceného kůrovcového dříví z Česka je právě ze zdejších lesů.

Podle Arcibiskupských lesů, které zde těží, se však nic v rozporu s pravidly chráněné krajinné oblasti neděje. „Hospodaříme podle schváleného lesního hospodářského plánu. Tyto porosty měly 137 let a byly určeny k těžbě,“ uvedl ředitel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Petr Skočdopole.

Ekologové: Kácet se mělo jednotlivě

S tím podle zjištění České televize souhlasila i Správa CHKO. Té ale ekologové vyčítají, že nedohlédla na to, aby se buky kácely jednotlivě, a ne ve velkých skupinách.

„V těchto lokalitách, které nejsou rezervacemi, se vždycky hospodařilo pilou a sekerou. A pokud nebude společenská objednávka, že všechny lesy budou chráněny před lesnickou činností, do té doby nemáme nástroje, jak to změnit,“ zmínil ředitel Správy CHKO Jeseníky Michal Servus.

Agentura ochrany přírody a krajina a CHKO má jasné zákonné nástroje, jak ovlivnit lesní hospodářský plán. Je to selhání státní ochrany přírody.
Jan Piňos
mluvčí Hnutí Duha

Kvůli zpochybnění souhlasu s kácením se ekologové obrátili na ministerstvo životního prostředí. Ministerstvo podle Ondřeje Bačíka po přezkumu zrušilo souhlasné stanovisko CHKO. „Bohužel před několika dny Správa CHKO vydala opět souhlasné stanovisko,“ dodal.

Odpůrci kácení nyní budou chtít, aby případ přezkoumala Česká inspekce životního prostředí. „Plánují oslovit také příslušného ministra,“ dokončil Martin Laštůvka.