Stávková pohotovost v chemičce DEZA skončila. Zaměstnanci dostanou přidáno

Stávková pohotovost ve společnosti DEZA Valašské Meziříčí skončila. Část odborářů podepsala kolektivní smlouvu s garantovaným zvýšením platů. Základní tarifní mzdy letos vzrostly v průměru o osm procent, zvýší se také příplatky za směnnost a podíl na zisku. Proti smíru jsou ale odboráři ze svazu KOVO, kteří kolektivní smlouvu považují za neplatnou.

Odboráři chemičky DEZA jednali s vedením společnosti o kolektivní smlouvě od konce loňského října. Důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti byl podle odborářů spor o uzavření kolektivní smlouvy na rok 2018 a nepřijatelný dosavadní mzdový vývoj.

Vedení společnosti v reakci na to uvedlo, že vyhlášení stávkové pohotovosti bylo překvapivé, požadované zvýšení mezd považovalo za neadekvátní. Průměrná mzda všech zaměstnanců chemičky byla dosud 32 966 korun, u tarifně odměňovaných zaměstnanců 28 846 korun.

Společnost zaměstnancům už letos platy zvýšila

Odboráři chtěli zvýšení základních tarifních mezd o třináct procent, růst příplatku za směnnost o dvacet procent a růst podílu na zisku o dvě procenta. Vedení firmy v reakci na vyhlášení stávkové pohotovosti uvedlo, že přestože nebyla uzavřena kolektivní smlouva, zvýšily se letos mzdy prostřednictvím mzdového předpisu o 10,7 procenta.

„Jelikož došlo k sociálnímu smíru, stávková pohotovost byla ukončena. Ve sporných bodech bylo dohodnuto zvýšení základních tarifních mezd v průměru o osm procent, růst příplatků za směnnost o patnáct procent, růst podílu na zisku o dvě procenta,“ řekl předseda základní organizace OS ECHO při DEZA Michal Sváček.

„Vedení podniku i zástupci odborového svazu ECHO přistoupili na návrh navýšení směnového příplatku. K dalšímu růstu tarifní složky mzdy nedojde, nicméně návrh zprostředkovatele je dorovnán růstem bonusů, které jsou závislé na hospodářském výsledku firmy. Důvod ke stávkové pohotovosti i ke stávce pominul,“ uvedl mluvčí Agrofertu, pod který chemička patří, Karel Hanzelka.

Odboráři z OS KOVO nesouhlasí

Situace ale zůstává vyhrocená, proti smíru se vzbouřili odboráři ze svazu KOVO, kteří kolektivní smlouvu považují za neplatnou. „Stávková pohotovost přesto bude muset skončit. Podle zákona o kolektivním vyjednávání nám podpis kolektivní smlouvy neumožňuje, abychom dál stávkovali,“ vysvětlil Milan Blažek z OS KOVO.

Odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost 22. května. Podle Michala Sváčka je v základní organizaci OS ECHO při DEZA přes pět set lidí, chemička má tisícovku zaměstnanců. 

DEZA zpracovává černouhelný dehet a surový benzol, její tržby předloni činily 7,075 miliardy korun. Akciovou společnost DEZA tvoří základní výrobní závod ve Valašském Meziříčí a územně odloučený provoz v Otrokovicích na Zlínsku, společnost patří od roku 1999 do koncernu Agrofert.