Usedne do čela Třince primátorka? Poslanci souhlasili, aby se stal statutárním městem

Moravskoslezský Třinec se zřejmě zařadí ke statutárním městům. Sněmovna obecní novelu, jak ji podal Moravskoslezský kraj, v pátek schválila beze změn. Předloha nyní zamíří k posouzení senátorům. Starostka Třince Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec) již uvedla, že pro město by to byla velká prestiž.

Město by podle podporovatelů změny například dosáhlo snáze na evropské dotace. Kdyby se Třinec statutárním městem nestal, mohl by ztratit dlouhodobě budovanou prestiž, stojí ve zdůvodnění návrhu.

Předkladatelé novely Třinec s rozlohou 8541 hektarů charakterizují jako jedno z regionálních center Moravskoslezského kraje, ve kterém žije přibližně 36 000 obyvatel. Třinec by se tak zařadil mezi nejmenší statutární města v Moravskoslezském kraji. V Karviné, Opavě i Frýdku-Místku žije od 50 000 – 60 000 lidí, v Havířově dokonce 72 000. Statutární a krajské město Ostrava z tohoto hlediska dominuje s 290 000 obyvateli.

Pokud senátoři novelu schválí a podepíše ji prezident, v čele města bude stát místo starosty primátor a tamní radnice se přejmenuje na magistrát. Třinec by se také mohl členit na samosprávné části, což ale zatím tamní zastupitelstvo nepředpokládá. V současnosti je v Česku 26 statutárních měst včetně Prahy.

Dlouhodobě má Třinec své postavení, ale scházelo mu zařazení. Už kdysi bojoval o to být okresním městem, což pak nešlo, protože okresy zanikly. Je to dlouhodobý proces. Je to otázka prestiže a na druhé straně je to možnost dalšího rozvoje města, ať jde o dotace, či jiná významná rozhodnutí, která se týkají statutárních měst.
Věra Palkovská
starostka Třince

Palkovská očekává, že v Senátu by návrh mohl projít bez problémů. Při poslední návštěvě prezidenta podle ní Miloš Zeman slíbil, že novelu podepíše, jakmile ji dostane. „Dozvěděla jsem se to před třemi minutami a musím říct, že jsem jásala. Jsem ještě v euforii, mám z toho obrovskou radost,“ dodala s tím, že po roce příprav už je město takzvaně u cílové pásky.

Změna má mít i finanční přínos

Podle starostky by zařazení Třince mezi statutární města nemělo vést téměř k žádným změnám a nárůstu povinností, ani by to nemělo mít za následek zvýšení výdajů v rozpočtu. „Je potřeba dodat, že případné statutární město Třinec by nebylo členěno na městské obvody nebo městské části s vlastními orgány samosprávy,“ okomentovala.

I přesto občané podle ní několik změn zaznamenají. Nebudou chodit vyřizovat své záležitosti na úřad, ale na magistrát, funkce starosty se změní na primátora a z místostarostů budou náměstci primátora. Nové označení města Třince by bylo nejen otázkou prestiže, ale rovněž novou možností zapojit se do dalších projektů směřujících k rozvoji.

V Česku se naposledy rozšířil seznam statutárních měst před pěti lety, v březnu 2012. Tehdy se takovými městy staly Jablonec nad Nisou a Prostějov. V Česku dnes existuje kromě Prahy 25 statutárních měst. Pro zajímavost – v Moravskoslezském kraji jich je pět. Konkrétně Karviná, Havířov, Frýdek-Místek, Opava a Ostrava. Nejdéle – od roku 1990 – pak drží post statutárního města Ostrava, Opava a Havířov.