Centrum Karviné zasáhly dopravní komplikace. Začala rekonstrukce čtyř ulic

Ve středu začala v Karviné rekonstrukce čtyř ulic, která má především zlepšit dopravu v centru města. Oprava ulic Lázeňské, Karola Śliwky, Poštovní a částečně Mlýnské přijde na 72 milionů korun a potrvá do konce listopadu. V té době v centru města výrazně omezí dopravu.

Téměř 67 milionů korun zaplatí ministerstvo financí jako součást sanace ekologických škod, zbytek doplatí město ze svého rozpočtu.

Podle mluvčího karvinské radnice Lukáše Hudečka je rekonstrukce dlouho plánovaná i očekávaná. Kompletně se během ní opraví vozovka, přibydou nové žulové chodníky, nové bude pouliční osvětlení a město se postará také o odvodnění zpevněných ploch.

Oprava čeká i jeden most, bude vybudována nová autobusová zastávka U Sauny a mnoho dalšího. Křižovatka ulic Karola Śliwky a Poštovní a křižovatka ulic Karola Śliwky, Masarykovo náměstí a Mlýnská budou nahrazeny kruhovými objezdy.
Jan Wolf (ČSSD)
primátor Karviné

V místech rekonstrukce bude po celou dobu výluka autobusové dopravy. Dočasná náhradní autobusová zastávka vznikne v Těšínské ulici, konkrétně za mostem Sokolovských hrdinů v blízkosti bývalé restaurace Šnapka.

Primátorův náměstek Lukáš Raszyk (ČSSD) lidem doporučil, aby se o aktuální situaci informovali na městských internetových stránkách, kde je i odkaz na výlukový jízdní řád autobusů. „Jednotlivé úseky rekonstrukce budou rozděleny do dvou etap, přičemž každá by měla trvat zhruba tři měsíce,“ dodal primátor Jan Wolf (ČSSD).

  • I. etapa
    1. část (od 09.05.2018 do 05.08.2018)
    - úplná uzavírka místní komunikace ul. Karola Śliwky, úsek od křižovatky s ul. Mlýnská a Masarykovo náměstí po křižovatku s ul. Poštovní, v městské části Karviná-Fryštát.
  • 2. – 3. část (od 09.05.2018 do 05.08.2018)
    - částečná uzavírka místní komunikace ul. Karola Śliwky, úsek od křižovatky s ul. Fryštátská po odbočku do parku Boženy Němcové, v městské části Karviná-Fryštát.
  • II. etapa 
    1. část (od 06.08.2018 do 30.11.2018)
    - úplná uzavírka místní komunikace ul. Karola Śliwky, úsek od křižovatky s ul. Poštovní po křižovatku s ul. Fryštátská, v městské části Karviná-Fryštát.
    2. a 3. část (od 06.08.2018 do 30.11.2018)
    - částečná uzavírka místní komunikace ul. Lázeňská, úsek od odbočky do parku Boženy Němcové po okružní křižovatku u mostu Sokolovských hrdinů, v městské části Karviná-Lázně Darkov.
  • Po celou dobu stavby v termínu od 9. května do 30. listopadu platí pro autobusovou linku MHD č. 877517 výlukový jízdní řád. Autobusová zastávka Karviná-Fryštát, Poštovní (směr lázně Darkov) je přemístěna na Třídu 17. listopadu do prostoru bývalé zastávky poblíž budovy VZP. V opačném směru autobus zastavuje ve stanici Karviná-Fryštát, univerzita.
  • Změn dozná také autobusová zastávka Karviná-Darkov, hotel (v obou směrech), kterou nahradí stanice Karviná-Ráj, nemocnice. Zastávka Karviná-Darkov, lázně (v obou směrech) bude přemístěna na ul. Těšínská (pozemek parcelní čísla 554/2 a 554/3 oba v katastrálním území Darkov, za mostem Sokolovských hrdinů), kde bude nový nástupní prostor s přenosným označníkem.

Během první etapy od 9. května do 5. srpna bude ulice Karola Śliwky úplně uzavřena v úseku od křižovatky s Mlýnskou ulicí a Masarykovým náměstím po křižovatku s Poštovní ulicí. Ve druhé etapě od 6. srpna do 30. listopadu bude zcela neprůjezdná v úseku od křižovatky s Poštovní ulicí po křižovatku s Fryštátskou ulicí.