Jeseník nemá od února starostu. Zastupitelé se k jeho volbě zatím nechystají

Radnice Jeseníku v Olomouckém kraji zůstane zřejmě i po čtvrtečním zastupitelstvu bez starosty. Návrh na jeho volbu v programu není a zástupci nejsilnějšího hnutí ANO tento týden potvrdili, že ji v plánu ani nemají.

Jejich starosta Adam Kalous rezignoval v únoru, přednost dal práci poslance. Na minulém zastupitelstvu hnutí navrhlo na jeho místo svou kandidátku, prosadit se ji však nepodařilo. Novou volbu ANO navrhne, až bude mít zajištěnu podporu, řekl radní a oblastní předseda hnutí ANO Roman Kalous.

„Nemám informaci o tom, že by mělo dojít k volbě starosty. V programu to zařazeno není, nemělo by se volit,“ uvedl Kalous. Podle něj jsou ve hře stále dvě varianty. Hnutí buď bude usilovat o nového starostu, nebo město bez starosty zůstane až do podzimních komunálních voleb.

Řešíme to (volbu starosty, pozn. red.), ale v rámci koalice hlasy chybějí. Pokud by volba měla být, chtěli bychom mít stoprocentní jistotu, že to neskončí nezvolením.
Roman Kalous
radní a oblastní předseda hnutí ANO

ANO prosazovalo radní Konvičkovou

Hnutí ANO, které volby ve městě vyhrálo, navrhlo na konci února na starostku neuvolněnou radní Janu Konvičkovou (ANO). V tajné volbě ji však podpořilo pouze deset zastupitelů, 11 bylo proti. Starostu nyní zastupuje místostarostka Zdeňka Blišťanová z TOP 09. „Zastupitelstvo by mělo proběhnout bez volby starosty. Hnutí ANO s tímto požadavkem nepřišlo,“ řekla Blišťanová.

Funkci starosty vykonává Blišťanová, která je jedinou uvolněnou radní, již několik měsíců. I její jméno padlo naposledy v souvislosti s volbou starosty, kandidaturu však tehdy na zastupitelstvu odmítla. Návrh ji prý překvapil a odmítla ho proto, že ctila koaliční smlouvu.

„V tu dobu jsem si říkala, že když máme nějaký závazek, měla bych ho dodržet. V dnešní situaci bych to asi více zvažovala. Té práce je tady opravdu hodně a dělat starostu i místostarostu je náročné,“ doplnila.

Situaci nepovažuje za šťastnou ani místostarosta Petr Procházka z ODS. „Do voleb zbývá nějakých pět měsíců. Ta situace samozřejmě není dobrá pro město, že nemá člověka, který by stál v jeho čele. Pokud nedojde k nějaké jasné zásadní dohodě, což se obávám, že vzhledem k času do konce volebního období asi nedojde, bude se to muset dojet v této pozici. Ale není to šťastné řešení. Raději bych se přiklonil k tomu, aby byl starosta,“ řekl Procházka.

V radě je o člena méně

Hnutí ANO kromě starosty přišlo i o svého radního. Den po zastupitelstvu po neúspěšné volbě nové starostky rezignoval Jiří Juráš. Poukázal na to, že se koalice, byť s výhradami, před zastupitelstvem dohodla na jednohlasné podpoře Konvičkové, a to veřejnou volbou, což se nestalo. Ani jeho místo hnutí dosud neobsadilo, rada v Jeseníku je tak šestičlenná.

Komunální volby v Jeseníku vyhrálo v roce 2014 hnutí ANO, které obdrželo 19,3 procenta hlasů voličů a v pětadvacetičlenném zastupitelstvu má šest členů. Po čtyřech mandátech získalo sdružení PRO Jeseník a ČSSD. Tři zastupitele má v Jeseníku TOP 09 a po dvou ODS, KDU-ČSL a KSČM. Po jednom mandátu získala sdružení Občané Jesenicku a Nezávislí-Jeseník. Koalici tvoří v Jeseníku hnutí ANO s ODS, KDU-ČSL a TOP 09.