Vezl dceru do nemocnice, zůstal s ní přes noc. Za parkování zaplatil 1230 korun

Pacienti pražských nemocnic si stěžují na drahé parkovné (zdroj: ČT24)

Drahé parkování v pražských nemocnicích trápí pacienty i jejich doprovod. Za několikahodinové stání zaplatí řádově stokoruny. Nemocnice se brání, že je nutné regulovat počet zaparkovaných aut. Bojí se, aby se z nich kvůli pražským modrým zónám nestala odstavná parkoviště.

Před měsícem v devět hodin večer Dušan Benža přivezl jednoroční dceru na pohotovost. Vybral si motolskou nemocnici. „Dcera byla dehydrovaná, měla čtyřicítky horečky. Nechali si nás přes noc na pozorování, dali ji na kapačky, nebylo to nic závažného,“ popsal stav malé pacientky.

U závory si vyzvedl parkovací lístek, auto nechal na nemocničním parkovišti. S dcerou zůstal v nemocnici přes noc, celkem skoro 20 hodin. „Když jsme odjížděli z areálu, chtěl jsem uhradit parkovné, které mi vypočítali na 1230 korun,“ sdělil pan Benža.

„Je tady konečná stanice metra, takže vůbec nepřichází v úvahu, aby bylo parkovné zdarma. Je ale samozřejmě možnost podat žádost o vrácení parkovného nebo o bezplatné parkování ve výjimečných případech,“ popsala stávající stanovisko nemocnice její mluvčí Pavlína Danková.

Této možnosti chce využít i pan Benža. Podobný příběh Česká televize zaznamenala již před rokem. Na neurologickém oddělení Nemocnice Na Bulovce čekal Jiří Haramul s bolestí zad sedm a půl hodiny. „Počítal jsem s tím, že to něco bude stát, nicméně jsem nečekal, že to bude 730 korun. To mě dost šokovalo,“ vyjádřil své emoce Haramul.

„Okolí nemocnice je samozřejmě zpoplatněno, jsou tam modré zóny, a my si nemůžeme dovolit, aby se z nemocnice stalo odstavné parkoviště,“ argumentoval mluvčí nemocnice Martin Šalek.

Cena parkování v pražských nemocnicích
Zdroj: ČT24

Cena parkovného v nemocnicích se různí. V největších pražských nemocnicích je přes den zpravidla první půlhodina zdarma. Po překročení 30 minut už řidiči musí platit. Za pět hodin v areálu nemocnice jsou to v součtu tři až čtyři stovky. Výjimku v některých zařízeních mívají zdravotně postižení.