Na Horňácku zachraňují staré seníky. Ke kraji patří stejně jako typické nářečí

Rekonstrukce seníků na Horňácku (zdroj: ČT24)

Obce na Horňácku zachraňují staré seníky. Jednoduché dřevěné stavby s kamennou podsadou tvoří část historie kraje. Před lety stály na místních lukách všude, dnes jich zbylo maximálně deset.

Seníky na Horňácku sice v učebnicích architektury zřejmě nikdy nebudou, ke kraji ale patří stejně jako kaplička, svatý obrázek na fasádě starého domu nebo nezaměnitelné nářečí místních obyvatel.

Kameník Jan Zajko opravuje v současné době sto let staré stavby nad Javorníkem. Původní majitel je chtěl zbourat. Obec je ale chtěla zachránit a koupila je. Drobnou stavbu kameník nejprve rozebral, aby ji pak znovu složil. „Každý kámen musím vybrat, vzít do ruky, zjistit, jestli pasuje, když ne, tak ho upravit a vložit zpět,“ vysvětluje kameník z Nové Lhoty.

Kameník při práci
Zdroj: ČT24

Seníky obklopené lukami tak budou dál moci sloužit svému původnímu účelu. „Potom, když se člověk podívá na to výsledné dílo a je to trošku k světu, má z toho radost,“ dodal ke své práci Jan Zajko.

Důmyslnost seníků je fascinující. Mezi trámy nejsou žádné spáry, přesto tu seno zůstalo po celý rok suché, bez ohledu na počasí. „Když nebylo seno dobře usušené, tak práci dodělal vítr,“ vysvětlil starosta Javorníku Jiří Hrbáč. Před lety byly na celém Horňácku desítky takových seníků, teď jich zbyla maximálně desetina. Opravené by mohly vydržet a sloužit dalších sto let.