V Novém Šaldorfu praskají unikátní vinařské Modré sklepy

Šaldorfské Modré sklepy ohrožuje nová výstavba (zdroj: ČT24)

Některé vinaře z Nového Šaldorfu na Znojemsku trápí pohyby jejich sklepů. Sami to přičítají výstavbě v okolí. Stavební úřad i obec to ale popírají. Památkově chráněný soubor takzvaných Modrých sklepů je jednou z největších vinařských oblastí v regionu i na celé Moravě.

Drolící se písek zametají vinaři uvnitř sklepů prakticky denně. Zvenku staveb zase sledují praskliny na zdech. Na vině je podle nich výstavba v okolí památkově chráněné oblasti, ať už ta v minulosti, či ta současná. Třeba stavba nového parkoviště, která začala před několika týdny jen několik desítek metrů od sklepů.

„Povolení o stavbě parkoviště padlo už v roce 2009. Stavební úřad k tomu vydal kladné stanovisko, tak by ta stavba neměla sklepy nijak ohrozit,“ uvedla znojemská mluvčí Zuzana Pastrňáková. S úřadem souhlasí také stavební odborníci, kteří tvrdí, že za drolením pískovce může stát stáří sklepů a špatné větrání.

Jedním dechem ale dodávají, že stavět v jejich blízkosti je vždy nebezpečné. „Z pohledu pozemního stavitelství se jedná o konstrukce, které jsou mimořádně choulostivé,“ připomněl Vladislav Horák z Ústavu geotechniky Vysokého učení technického v Brně.

  • Sklepní ulička v obci Nový Šaldorf v těsné blízkosti Znojma je jednou z největších vinařských oblastí v regionu i na celé Moravě. Památkově chráněný soubor více než 180 vinařských staveb zabírá 9 hektarů a tvoří sklepní náměstí dlouhé 800 metrů. Název údolí je odvozen od pískovcového podloží oblasti, které je prostoupeno vrstvami modrošedého jílu zdobícího sklepní interiéry. Dalším charakteristickým rysem je gotická klenba staveb z pálených cihel. Centrem vinařské kolonie je historický kládový lis z 18. století.

Už v roce 2012 měla v sousedství proslulých Modrých sklepů vzniknout nová obytná čtvrť, proti které se vinaři právě z obavy o svůj majetek ohradili. Plány na výstavbu rodinných domů v obci ale stále platí.