Letošní Dny NATO budou netypické. Nabídnou řadu lahůdek, vedle moderních strojů stanou historické tanky i letadla

Nadcházející zářiové Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil AČR budou letos znovu hostit velkolepou bezpečnostní přehlídku. Návštěvníci se při této příležitosti mohou opět těšit na jedinečný program na zemi i ve vzduchu. Letos se očekává účast kolem dvou desítek zemí.

Tento rok se však organizátoři obrátili na zahraniční partnery s návrhem, aby v rámci svých možností upřednostnili dynamické ukázky před statickými. Organizátoři akce totiž chtějí využít toho, že si letos Česká republika připomene sté výročí své samostatnosti.

„Právě statické ukázky letos mimořádně zaměříme na československou historickou techniku, která dostane mimořádný prostor, návštěvníci se tak mohou těšit na několik desítek kusů historické techniky i replik,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda pořádající organizace Jagello 2000. 

Bude určitě skvělé vidět v září vedle nejmodernější letecké techniky i stroje, s nimiž byli naši dědové a pradědové odhodláni hájit svou samostatnost a svobodu, tedy hodnoty, které ani v dnešních dnech nemůžeme a nesmíme považovat za samozřejmé.
Tomáš Macura
primátor Ostravy

Jedním z hlavních partnerů akce zůstane Ostrava. „A to jak po stránce finanční, tak programové. Jsem rád, že nejinak je tomu i letos a nepochybuji, že budeme spolupracovat i v letech budoucích,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura.

Na zajištění historické techniky se podílí několik subjektů – Slezské zemské muzeum, které letos bude spoluorganizátorem akce, Armáda České republiky a mimořádně také Škoda Auto a zbrojařsko-průmyslový holding Czechoslovak Group.

  • Litva
    – země nedisponuje vlastním stíhacím letectvem, představí ale své transportní kapacity, vrtulníkové letectvo i cvičné letouny. Konkrétně se tak diváci mohou těšit na stejnou sestavu strojů, jež se na mošnovském letišti objevila v roce 2016 – transportní letoun C-27J Spartan, víceúčelový vrtulník AS365N3+ Dauphin a dva stroje L-39 Albatros.
  • Chorvatsko
    – vystoupení chorvatské akrobatické skupiny Křídla bouře (Krila oluje); Šestičlenná formace chorvatského letectva používá stroje PC-9M, které jsou pravidelným návštěvníkům Dnů NATO dobře známy díky jejich představení v dynamických i statických ukázkách slovinského letectva. Letos je tak bude možné vidět i při skupinové akrobacii.
  • Maďarsko
    – na mošnovské letiště vyšle stíhací letoun JAS-39 Gripen, jež se představí v dynamické ukázce. Letoun JAS-39 Gripen maďarského letectva se na Letišti Leoše Janáčka Ostrava představuje pravidelně, zpravidla však pouze staticky. Pouze při své první účasti v roce 2010 jej návštěvníci mohli vidět při letové ukázce, ta se letos tak vrátí po dlouhých osmi letech.
  • Dánsko
    – ani na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR nebude chybět oblíbený bojový letoun F-16; Na dynamickou ukázku jej vyšle Dánské královské letectvo.
  • Letouny F-16 měli možnost vidět návštěvníci všech ročníků akce od roku 2007, přičemž loni poprvé za tuto dobu se žádný tento stroj neukázal v letové ukázce. Naopak v roce 2014, kdy sem dánská F-16 zavítala naposledy, se zde setkaly tři demo teamy – kromě dánského i řecký a nizozemský.
  • Česko
    – pro připomenutí poválečné éry chystá Armáda České republiky nebývalou akci, kdy na mošnovské letiště dopraví vyřazené stroje z výzbroje Československé lidové armády. Mezi nejvýznamnější exponáty bude patřit taktický bombardér Su-7.
  • Francie
    – návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na exkluzivní letovou ukázku, tentokráte v podobě stíhacího letounu Rafale z řad francouzského letectva. Na mošnovském letišti se tým Rafale Solo Display představí znovu po dvou letech.
  • Dynamickou ukázku letounu Rafale měli diváci možnost naposled zhlédnout v roce 2016, kdy si francouzský tým odbyl na Dnech NATO svou premiéru. V ní předvedl tehdejší display pilot kpt. Jean-Guillaume Martinez schopnosti tohoto letounu francouzské provenience na hranici jeho možností.

„Naší snahou je přiblížit co nejvíce etap našich moderních dějin,“ uvedla Jana Horáková, ředitelka Slezského zemského muzea, jež zajišťuje historickou techniku. Tu úzce spjatou se samotným vznikem ČSR v roce 1918 bude zastupovat například obrněný automobil československých legií na Rusi: Austin‑Juráš. Předválečnou éru bude reprezentovat replika legendárního stíhacího letounu Avia B-534 a slavné tanky LT-34 a LT-35.

Avia B-534 IV. verze
Zdroj: Wikimedia Commons

Vedle tanku T-34 se představí Škoda Vision X

Diváci uvidí na přehlídce například tank T-34, který se podílel na osvobozovací ostravsko-opavské operaci, a to jak na dynamické, tak statické ukázce. Další vystavenou technikou z druhé světové války bude vůz Dodge s divizním kanónem ZIS 3.

„Z letecké techniky budou vystaveny repliky Jak-3 a Spitfire Mk. IX, na dynamické ukázce pak Spitfire Mk. XVI a MiG-15 UTI, který už ilustruje poválečné období,“ doplnila ředitelka Horáková.

Historický camp připomene 2. světovou válku, v níž bojovali českoslovenští vojáci jak na západní, tak na východní frontě.
Jana Horáková
ředitelka Slezského zemského muzea

Na největší přehlídce vojenské techniky v Evropě nebude chybět ani pohled do historie mladoboleslavské automobilky, která se v minulosti na zbrojní výrobě také podílela. Vedle současných modelů se tak objeví i vozy z depozitáře Škody Muzea v Mladé Boleslavi. K vidění bude rovněž studie budoucího městského crossoveru Škoda Vision X, která měla premiéru na nedávno skončeném ženevském autosalonu.

Holding Czechoslovak Group (CSG) pak představí například historické vozy Tatra nebo Avia, ale také vojenskou techniku z výzbroje bývalé československé armády, která za léta své služby prošla rukama techniků a konstruktérů opravárenských provozů ve Šternberku či Přelouči, na které navazují současné firmy patřící do holdingu CSG.

Program Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je jako v uplynulých ročnících opět rozdělen na doprovodnou část, probíhající od středy 12. 9. do pátku 14. 9. v Ostravě, a hlavní část, probíhající následující sobotu a neděli na Letišti Leoše Janáčka Ostrava u Mošnova.

„Účast samozřejmě ještě zdaleka není definitivní a budeme ji průběžně upřesňovat a zveřejňovat,“ doplnil Pavlačík.