Ošetřovatelka dostala čtyři roky vězení. Pacientce podle soudu vpíchla vzduch do žíly

Ošetřovatelka z mladoboleslavské nemocnice Lenka Waclawiecová má jít za pokus o vraždu pacientky na čtyři roky do vězení. Podle obžaloby vpíchla osmaosmdesátileté pacientce do žíly vzduch. Žena o několik hodin později zemřela z jiného důvodu. Rozsudek Krajského soudu v Praze není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Obžalovaná se při výslechu na policii k činu přiznala. Později ale před soudem vinu odmítla. Tvrdila, že si vše vymyslela, protože chtěla, aby se o ni začalo zajímat okolí. Dodala, že měla problémy se vztahy a chtěla na sebe upoutat pozornost jistého muže.

„Na policii mi řekli, že když se nepřiznám, tak dostanu doživotí a nikdy neuvidím svého syna,“ zdůvodnila přiznání. Policisté ale takové tvrzení u soudu odmítli. Předseda trestního senátu Ivo Zelinka při zdůvodnění rozsudku zdůraznil, že soud uvěřil původní výpovědi ošetřovatelky, kde se k činu přiznala. „V přípravném řízení popsala řadu detailů, jak se při tom cítila, jaké úkony musela udělat… Obhajoba to byla ryze účelová a soud jí neuvěřil,“ řekl.

Původní výpověď ženy podle soudce podpořily také další důkazy. Zmínil například SMS komunikaci s několika známými, která se udála po činu. Ve zprávách například byly informace, že „zabila člověka“ nebo že „pročistila oddělení“. 

Ženě hrozilo až 20 let vězení

Případ se stal 16. března loňského roku na jednotce intenzivní péče chirurgického oddělení nemocnice. Podle obžaloby si jedenadvacetiletá žena ve službě vzala několik tabletek léku lexaurin, který se používá ke snížení stavu úzkosti, a poté úmyslně usmrtila pacientku.

Nemocnice v Mladé Boleslavi
Zdroj: ČT24

Podle obžaloby ženě odstranila infuzi ze zavedené kanyly, ačkoliv k tomu neměla oprávnění. Následně jí vpíchla do žíly vzduch. Motivem bylo podle obžaloby to, že pacientce pomůže, jelikož na tom byla zdravotně velmi špatně.

Žena zemřela na selhání dechu, krevního oběhu a hlavně na následky proleženin. Znalecká zkoumání ukázala, že v srdci neměla takové množství vzduchu, které by smrt způsobilo. Proto byla ošetřovatelka odsouzena pro pokus o vraždu, a nikoliv kvůli dokonané vraždě.

Soudce zdůraznil, že Waclavieciová sice ženu nezabila, ale chtěla to udělat: „Subjektivně byla přesvědčena o tom, že zavedení injekční stříkačky se vzduchem jí může smrt způsobit.“ Ošetřovatelka je od loňského března ve vazbě, v současnosti je umístěna na psychiatrickém oddělení. Za pokus o vraždu jí hrozilo až 20 let vězení.

Zelinka výrazné snížení trestu pod zákonnou hranici zdůvodnil tím, že žena spáchala trestný čin ze soucitu, vedla řádný život, nebyla trestána a procházela si těžkým životním obdobím, protože se jí rozpadala rodina. 

Státní zástupce Tomáš Milec si ponechal lhůtu na odvolání. V písemném zdůvodnění rozsudku chce prostudovat, zda jsou polehčující okolnosti takové, aby byl trest snížen tak, jak to udělal soud. Lhůtu pro případné odvolání si ponechala i obžalovaná.