Více hluku ze stíhaček a vrtulníků. Obyvatelé se bojí rozšiřování pardubického vojenského letiště

Události v regionech: Rozšiřování vojenského letiště v Pardubicích. Místní se bojí hluku (zdroj: ČT24)

Armáda má v plánu více využívat pardubické vojenské letiště. Chce do něj investovat peníze a obnovit objekty, které dříve opustila. Obyvatelé z okolí ale mají obavy, že hluk z letadel a vrtulníků bude ještě větší než nyní. Město nemůže případné zvýšení provozu ovlivnit.

Obyvatelé v okolí pardubického vojenského letiště se bojí zvýšené hlukové zátěže. Ministerstvo obrany zařadilo místní letiště do plánu aktivace letišť a chystá se do něj investovat ve velkém. Peníze už odsouhlasila vláda.

„Letiště by se znovu využilo, znovu by se začaly využívat hangáry a samozřejmě byl by tam v podstatě normální či zvýšený letištní provoz,“ sdělila k projektu mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová.

Plány ministerstva obrany probírali i zastupitelé Pardubic. Vedení města tvrdí, že zatím žádné konkrétní informace od ministerstva nemá. Případné zvýšení provozu stíhaček a vrtulníků ale nemůže ovlivnit.

Na vyšší hladinu hluku se budou muset lidé připravit už letos v létě, kdy se do Pardubic dočasně přestěhují vojenské Gripeny kvůli opravám čáslavského letiště.

„Samospráva města nemá v podstatě žádné zákonné možnosti k tomu ovlivnit provoz vojenského letiště,“ řekl mluvčí pardubické radnice Radim Jelínek. Podle Petra Králíčka (Pardubice pro lidi), starosty městského obvodu Pardubice IV, který leží nedaleko letiště, jsou obavy na místě.

Muž prodal byt pod cenou a odstěhoval se

Někteří obyvatelé už se z blízkosti letiště odstěhovali. Příkladem je Zdeněk Kyncl - ten po mnoha letech prodal svůj dům pod cenou a odstěhoval se do jiné části města. U letiště už nechce bydlet kvůli porušování hlukových limitů, které je podle něj na denním pořádku.

„Zjistilo se, že na osmi z dvanácti stanovišť je hluk překročen a naprosto nic se neděje. Nikdo proti tomu opatření nic nedělá, tak je něco špatně,“ uvedl Kyncl.