Vodohospodáři zvou do jindy uzavřených míst. Povodí Odry otevře čističky i zákoutí přehrad

Mezinárodní den vody (zdroj: ČT24)

Obvykle nepřístupné objekty se tuto sobotu otevřou v Moravskoslezském kraji. Jedná se například o vybrané úpravny vody, nebo nádrže Slezskou Hartu, Kružberk a Morávku.

Povodí Odry tři jmenované přehrady zpřístupní od 09:00 do 15:00. A nejen to, lidé budou moci navštívit také vodohospodářský dispečink a laboratoře ve Varenské ulici v Ostravě.

Odborníci umožní vstup i do Ústřední čistírny odpadních vod v Ostravě-Přívoze a Úpravny vod Ostrava-Nová Ves. Na obě místa se však musí zájemci prohlídky předem rezervovat prostřednictvím formuláře na internetových stránkách www.ovak.cz.

V Nové Vsi bude možné vidět například veškeré procesy, kterými se voda upravuje. Lidé si budou moci prohlédnout i místní „minimuzeum“, kde je experti seznámí jak s historickými, tak nejnovějšími technologiemi používanými k úpravě vod.

Zpřístupníme minimuzeum, kterému říkáme Babylon. Je to velmi zajímavý historický objekt, kde můžete vidět exponáty z historie jímání na Ostravsku od starých trubek z doby Franze Josefa až po nejmodernější exponáty, které dneska používáme třeba v oblasti dálkových odečtů.
Vojtěch Janoušek
ředitel OVAK

Brány otevřou úpravny pitné vody

SmVaK zve návštěvníky mimo jiné do největší úpravny pitné vody v regionu ve Vítkově-Podhradí na Opavsku. Zařízení s kapacitou 2700 litrů za sekundu zásobuje Kružberský skupinový vodovod, tedy západní a severní část Ostravského oblastního vodovodu.

Celé zařízení se podařilo uvést do provozu před šedesáti lety. Dosud zpracovává surovou vodu z kaskády údolních nádrží Slezská Harta a Kružberk.

Jde o unikátní příležitost prohlédnout si provoz, který prošel v uplynulých letech významnou rekonstrukcí a je působivým příkladem průmyslové technické architektury z poloviny minulého století.
Anatol Pšenička
generální ředitel SmVaK

V budově správy společnosti v Ostravě-Mariánských Horách si zase lidé budou moci prohlédnout nově vybudovaný dispečink, z nějž se řídí systém dodávek pitné vody pro region. Také na prohlídky zařízení SmVaK se musí zájemci registrovat předem, a to na telefonním čísle 596 697 233 nebo na e-mailu katerina.bergerova@smvak.cz.

Prohlídky v regionu pořádají Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK), Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) a Povodí Odry k letošnímu Světovému dni vody.