Po zimě v Brně začalo blokové čištění ulic. S ním i odtahy aut

Blokové čištění ve městech (zdroj: ČT24)

V Brně tento týden začalo po zimě blokové čištění ulic. Kromě čisticích vozů tam vyrazili i pracovníci odtahové služby. Někteří řidiči zapomněli svá auta přeparkovat. Úklid silnic si každá městská část zařizuje a platí sama. A určuje si i to, kolikrát do roka je potřeba. V menších městech začali na úklidu ulic pracovat pracovníci technických služeb a dobrovolníci.

V Brně-Černovicích se rozhodli od letošního roku  intenzitu čištění zvýšit. Zatímco ještě loni se do ulic vydávaly čisticí vozy třikrát ročně, letos se tam budou vracet pětkrát. „V minulosti jsme neměli dobré zkušenosti, bylo to málo a docházeli jsme se pak domlouvat ještě s jinou firmou, aby nám dočišťovali,“ vysvětlila místostarostka ÚMČ Brno-Černovice Šárka Korkešová (ANO).

Stovky aut končí pravidelně na odtahovém parkovišti

V jiných městských částech Brna se letos intenzita úklidu nemění. Většina městských částí uklízí třikrát ročně. A stejně tak se nemění počet aut, která řidiči v době blokového čištění zapomenou přeparkovat. Ročně jich bývá kolem sedmi tisíc.

Všechna auta, odtažená při blokovém čištění, končí na odtahovém parkovišti. Každý, kdo si sem pro auto přijede, musí za odtah zaplatit 1920 korun. Připomenout termín blokového čištění v jednotlivých ulicích může aplikace brněnských komunikací, která funguje i v mobilu. Za dva roky se do ní zaregistrovalo ale jen asi 2000 lidí.

Bloková čištění ulic provádějí všechna okresní města jihovýchodní Moravy. Po zimě uklízí obvykle v období mezi březnem a květnem. Například ve Znojmě budou čistit město hned ve dvou etapách. Poprvé na přelomu března a dubna, znova potom ve čtyřech více než měsíčních termínech v období mezi druhým květnem a devátým listopadem. V krajském městě Zlínského kraje začnou s blokovým čištěním mezi 3. a 5. dubnem. Pokračovat pak bude v řadě termínů až do října. Tamní technické služby za tu dobu uklidí téměř 115 kilometrů ulic.

V menších městech uklízejí ulice dobrovolníci s košťaty

Pracovníci technických služeb obcí a městysů a menších měst začali se začátkem jara také uklízet silnice. Většinou s košťaty v ruce. Například v Lomnici u Tišnova se o pořádek starají tři pracovníci po celý rok. „My jsme na to zvyklí už historicky, že si úklid děláme sami. Se mzdovými náklady to můžeme odhadnout na několik set tisíc,“ řekl starosta Lomnice Milan Vojta (ODS). A nějaké peníze také obec věnuje výhercům různých soutěží o nejkrásnější dům a motivuje tak k úklidu i své obyvatele.

Ve Křtinách s úklidem pomáhají i dobrovolníci. „O úklid se tady starají dva pracovníci obce a významnou měrou jim pomáhají také skauti, kterých je asi sto čtyřicet,“ řekl starosta Křtin František Novotný (STAN).