U domků vyroste třípodlažní stavba, obyvatelé se bojí ztráty soukromí

Petice proti domu (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Ostravy-Zábřehu odmítají stavbu několikapatrové budovy hned za svými zahradami. Obávají se narušení soukromí: z vysoké stavby bude vidět přímo na jejich pozemky.

Podle některých kritiků stavba svou výškou neúměrně zasáhne do charakteru lokality. Sepsali proto petici, pod kterou se dosud podepsalo 168 lidí.

Původní záměr administrativní budovy neprošel, pak ale investor projekt upravil na třípodlažní bytový dům. A s ním už úřady problém neměly. 

Kvůli stavbě třípodlažní budovy (naznačena červeně) se majitelé nízkých rodinných domů obávají ztráty soukromí
Zdroj: ČT24 s využitím Google Earth

Kritik: Informace byla jen na úřední desce

Plánovaná novostavba vadí i Jakubu Mastíkovi, který se do domku ve Věšínově ulici nastěhoval před pěti lety. „Následující roky strávil komunikací s úřady. To aby zabránil stavbě několikapodlažní budovy v těsném sousedství,“ uvedla redaktorka České televize Markéta Radová.

Architekt Daniel Labuzík, který investora zastupuje, však projekt označil za bezproblémový. „Stavba bytového domu byla projektována plně v souladu s platným územním plánem města Ostravy,“ sdělil.

Jakub Mastík má ovšem za to, že investor po dohodě s úřady například uměle navýšil počet účastníků. A to tak, že u vlastníků, kterým patří větší počet pozemků, započetli větší počet majitelů, nikoli jen jednoho. A zahrnuli dokonce neexistující pozemek. Kvůli tomu, že počet účastníků přesáhl třicet, se informace o územním řízení dostala jen na úřední desku, nikoli přímo k rukám vlastníků nemovitostí dotčených stavbou.

Lidé se nestihli proti stavbě odvolat

Územní rozhodnutí investor získal loni v březnu. „Lidé ze sousedství stavby se sice odvolali – jenže pozdě,“ podotkla Markéta Radová s tím, že požádali alespoň kraj o přezkum rozhodnutí.

Podle účastníků řízení totiž kraj zcela nestandardní cestou aktualizoval některé dokumenty ve prospěch investora, konkrétně souhlas firmy dotčené stavbou s vybudováním bytového domu. Kraj poté rozhodnutí stavebního úřadu magistrátu potvrdil, nestandardní postup odmítá.

„Krajský úřad tomuto podnětu nevyhověl,“ potvrdila jeho mluvčí Miroslava Chlebounová.

Místní podle zjištění České televize rezolutně proti výstavbě nejsou, ale přáli by si její umírněnou variantu. „Mohou to být například jakékoli rodinné domy, pro které je pozemek určen,“ dodal Jakub Mastík.