S táním přichází do Českého Švýcarska záplava. Ne vody, ale odpadků

UDÁLOSTI: Kamenici po zimě zaplavila hromada plastových lahví (zdroj: ČT24)

S tím, jak taje, přichází záplava – záplava odpadků. Patrné je to zejména na menších tocích pod horami a obzvlášť velký problém působí záplava odpadků v Kamenici. Ta prochází národním parkem České Švýcarsko. Aby slovutné soutěsky nebyly plné plastových lahví nebo pytlíků a aby v nich kvůli odpadkům nehynula zvířata, musí správci parku řeku v době tání důkladně uklízet. Každé jaro z Kamenice vyberou desítky kilogramů odpadu.

Většina plastových lahví a dalšího smetí připlouvá po Kamenici do Českého Švýcarska z obcí proti proudu řeky, jako je Srbská Kamenice nebo Chřibská. „Voda k nám přináší odpadky, které se nepodařilo v obcích řádně zlikvidovat,“ uvedl mluvčí Správy NP České Švýcarsko Tomáš Salov.

Vylovit plasty z řeky je nutné nejenom kvůli turistům, kterým by se jistě nelíbila vycházka a plavba soutěskami plnými lahví. Především však jde o životy. Plast škodí lososům, které ochranáři do Kamenice každoročně vypouštějí, i lesní zvěři. „Zvířata ho pozřou, ucpe jim to střeva, naplní si tím zažívací trakt a nemohou přijímat přirozenou potravu. Takže chcípnou hlady, ač mají plné žaludky,“ upozornil strážce národního parku Jan Lobotka.

Letos vylovili ochranáři z vody na 60 kilogramů odpadu. Práci jim usnadňuje padlý strom, který přehradil Kamenici a odpadky se u něj zachytily. Některé zůstávají na místě podle Mirka Rohlíka z parkové správy až čtyři měsíce. Zdaleka však nejde jen o plasty. „Jsou tam i stavební odpady. Mohly být odložené v blízkosti řeky a první větší voda je mohla odnést,“ uvažoval mluvčí Salov. 

Řeku Kamenici neuklízejí strážci parku spolu s dobrovolníky, jen když začne tát. Vracejí se třikrát ročně a množství sebraných odpadků se rovná přibližně třem zaplněným kontejnerům na plasty.