Kus hřbitova v Křídlůvkách je na prodej. Pozemky skončily nedopatřením v rukou soukromníků

Hřbitov v Křídlůvkách na prodej (zdroj: ČT24)

V Křídlůvkách na Znojemsku řeší neobvyklou situaci. Soukromý vlastník chce prodat pozemek, na kterém stojí část místního hřbitova. Pozemek se do soukromých rukou dostal nejspíš nedopatřením úřadů. Muž z Prahy ho koupil od restituentů, kteří ho nikdy neměli od státu získat. Obec zvažuje žalobu. Inzerát po dotazech médií z webu zmizel.

Klid zesnulých v Křídlůvkách přes sto let nic nerušilo. Nedávno se však hřbitov objevil na webových stránkách realitní kanceláře. Soukromý vlastník jeho část prodává za jeden a čtvrt milionu. V soukromých rukách je pouze necelá třetina hřbitova, úzký pás vedoucí podél obvodové zdi, který zahrnuje 26 hrobek.

V jedné z nich leží příbuzní Michaely Dúcké. Že by o místo piety přišla, se nebojí. Někteří obyvatelé vesnice o inzerátu ani nevědí. „Je to úplný nesmysl a já si myslím, že k ničemu takovému nemůže dojít. Akorát možná bude vydírat obec,“ řekla Michaela Dúcká.

Majitel pozemku chtěl, aby mu obec platila vysoký nájem

Podle katastrální mapy patří parcela z většiny Pavlu Kolodějovi z Prahy. Ten koupil pozemek od rodiny, která ho dostala v roce 1997 v restituci. Pro Českou televizi se nevyjádřil.

O rodinnou hrobku se tu stará i místostarosta Antonín Pacík. Spolu se starostkou se marně snaží s Pavlem Kolodějem už čtyři měsíce domluvit. „Chtěl, aby mu obec platila nájem asi třicet tisíc za rok, což byla pro nás neakceptovatelná částka,“ řekl Antonín Pacík (bezp.) Nedošlo ani na výměnu pozemků. Zatím si obě strany jen vyměňují dopisy.

…Rovněž si nepřeji, abyste můj pozemek nadále protiprávně využívali, když o této situaci víte dlouhodobě…
Pavel Koloděj
Dopis Pavla Koloděje obci Křídlůvky

Úřady se dohadují, obec se chce obrátit na soud

Obec se obrátila na pozemkový úřad a katastr nemovitostí, které pozemek v restitucích, zřejmě chybně, před lety přisoudily.

Pozemek vyznačený na katastrální mapě
Zdroj: ČT24
Pozemek neměl být v rámci restitucí kvůli zastavěnosti vydán. Tehdejší katastrální úřad nepožadoval zhotovení geometrického plánu a zapsal vlastnictví pozemku pod pohřebištěm fyzické osobě,
Monika Machtová
mluvčí Státního pozemkového úřadu

Katastrální úřad zase zodpovědnost přehazuje na pozemkový úřad. Obec tak zvažuje, že se obrátí i na soud. Lidé se mezitím o své hroby bát nemusejí. Zrušit je nebo zakázat k nim přístup nemůže podle zákona ani majitel pozemku.