U Stěbořic vyroste jedinečná rozhledna. Tvarem připomene bunkr

Vznik nové rozhledny (zdroj: ČT24)

Jedinečná rozhledna vznikne poblíž Stěbořic na Opavsku. Podle svých tvůrců bude odkazovat na místní soustavu prvorepublikového opevnění. I proto bude svým tvarem připomínat bunkr.

Architekt Lumír Moučka, který návrh nové dominanty regionu zpracoval, vybral pro ztvárnění rozhledny beton. „V okolí se nacházejí bunkry. Chtěl jsem vytvořit takovou sochu, která by připomínala ono místo a symbolizovala by tehdejší technickou vyspělost,“ dodal.

„Na parcele jsou dosud zbytky vojenských staveb od socialistické armády. Jsou v majetku obce, a právě tam má stát rozhledna spolu s dalším zázemím,“ objasnil starosta Stěbořic Roman Falhar (bez politické příslušnosti).

Rozhledna Stěbořice
Zdroj: ČT24/LUMI DESIGN PROJEKT
  • Jedná se o věžovitou stavbu se symbolikou vojenské stavby. Linie rozhledny mají připomenout výstavbu bunkru Šibenice v období před 2. světovou válkou. Dílo doplní symbolické střílny, které prosvětlí schodiště a prostor s vnitřní expozicí.
  • Základní parametry:
    Vrchol rozhledny: 12,7 m
    Výška pozorovací podesty: 9,2 m
    Celková výška: 12,5 m
  • Zdroj: Obec Stěbořice

V současné době si obec požádala o evropskou dotaci z programu přeshraniční česko-polské spolupráce. „Chceme přilákat turistu nejen českého, polského, ale i z jiných evropských států,“ objasnil finanční manažer Euroregionu Silesia Roman Tománek, který nápad podporuje. Podle zjištění redaktora České televize Marka Vrláka bude vyhlídková věž zbudována s pomocí dotace dvou milionů korun.

Stavba rozhledny by měla být zahájena na přelomu května a června letošního roku. Její slavnostní otevření se plánuje na 28. října, tedy na den stého výročí vzniku Československa.

Odra pohledem z výšky

Jinou rozhlednu se podařilo zbudovat nedaleko. Tentokrát ale na polské straně hranic. Loni v říjnu v Krzyzanovicích postavili sedmadvacetimetrovou rozhlednu.

Návštěvníci se mohou těšit nejen na tuto věž u meandrů řeky Odry, ale také na dvě lávky u Vrbického jezera, nové cykloboxy a naučnou stezku v přírodní rezervaci.