Ostravský pár oslavil kamennou svatbu. Manželé spolu žijí 65 let

Kamenná svatba v Ostravě (zdroj: ČT24)

Manželé Vlastimila a Vladimír Jakešovi z Ostravy si v pátek po 65 letech zopakovali svatební obřad. Symbolicky tak uzavřeli pětašedesát let společného manželského života. Rodáci z Prostějovska přišli do moravskoslezské metropole před lety za prací a už tam zůstali, stále si ale zachovávají hanácký přízvuk.

 Recept na dlouholetý partnerský svazek je podle manželů jednoduchý – vyhýbat se slovu rozvod, které v jejich rodině nikdy nezaznělo. Jejich obřad byl prvním ve zrekonstruované obřadní síni obvodu Ostrava-Jih. Svatbu po 65 letech si s nimi zopakovaly také jejich dvě děti, tři z pěti vnoučat a pravnoučata.

  • Takzvané kamenné svatby jsou v největším ostravském obvodě vzácností. Manželé Jakešovi jsou za posledních pět let teprve třetím párem, který tuto svatbu oslavil.

Vlastimila Jakešová ani po téměř 60 letech života v Ostravě nezapře, že sem přišla stejně jako manžel z Hané. Stále si tak jako její partner zachovává specifický přízvuk. „Mamo, dívé se, co jsem si vzal,“ říká Vladimír Jakeš, když ukazuje jednu z historických fotografií.

Oba manželé bydleli nedaleko sebe. „Byla to sousedka, od mládí jsme se znali,“ zavzpomínal Vladimír Jakeš. Podle jeho ženy o něj opačné pohlaví svádělo šarvátky. „On byl lev salonů, za svobodna o něho byl boj,“ poznamenala paní Vlastimila.

Seznámili se díky Vladimírově povolání – byl obuvníkem. A protože Vlastimila velmi ráda tančila, bylo jejich setkání i v jiném prostředí téměř nevyhnutelné. Kvůli vážným zdravotním problémům paní Vlastimily musí manželé momentálně žít odděleně. Několikrát do týdne se ale navštěvují.