Revoluce v jihlavské MHD. Město nechalo prodloužit trolejové vedení, změnily se jízdní řády

Obyvatele Jihlavy čeká od 1. prosince největší revoluce v MHD za posledních 25 let. Vedení města otevřelo nově postavenou trolejbusovou trať, která propojí sídliště Dolina a Horní Kosov s nemocnicí a centrem města. Zhruba dvoukilometrový úsek trolejového vedení s pěti zastávkami přišel město na 18 milionů korun. Souvisí s tím i změny jízdních řádů trolejbusů a částečně i autobusů.

Jihlavská radnice nechala prodloužit trolejové vedení o téměř dva kilometry ve Vrchlického ulici, ve které je i nemocnice a obchodní centrum. Dopravnímu podniku osmnáctimilionová investice umožnila udělat zásadní změny ve vedení trolejbusových linek, největší za posledních 25 let.

Padesátitisícová Jihlava naposled rozšiřovala dráhu pro trolejbusy v roce 2000, trolejbusy tehdy začaly jezdit od mlékárny v Jiráskově ulici na Horní Kosov. Právě dokončenou investici město plánovalo více než deset let.

Dopravní podnik města Jihlavy provozuje 32 trolejbusů a zhruba stejně autobusů.

Jihlava prodlužuje troleje. Nová linka propojí sídliště s nemocnicí (zdroj: ČT24)

Trolejbusy jsou investičně náročnější, ale provozně levnější

První slavnostně vyzdobený trolejbus projel Vrchlického ulicí ve čtvrtek hodinu před polednem. „Myslím, že máme šanci trolejbusovou dopravu ještě dál rozšiřovat. V tuto chvíli jednáme o možnosti protáhnout trolejbus na Bedřichov,“ řekl náměstek primátora Vratislav Výborný (ČSSD). Trolejová dráha by pak mohla být delší o další kilometry.

Podle náměstka se městu otevírá šance získat na takovou akci z dotačních programů i kolem 100 milionů korun. „Trolejbusová doprava je investičně náročnější, ale provozně levnější,“ podotkl náměstek primátora.

Nová trať trolejbusů v Jihlavě
Zdroj: ČT24

Město žádá ministerstvo dopravy o dotaci

Kvůli zavedení trolejbusové dopravy do Vrchlického ulice musela firma kromě montáže nového vedení v místě upravit zasíťování tří křižovatek ve městě. Práce začaly v září. Zprovoznit se díky nim podařilo úsek s pěti zastávkami. Na tento projekt se město uchází o dotaci na ministerstvu dopravy, pokrýt by mohla 85 procent nákladů.

S novým jízdním řádem MHD od pátku bude Vrchlického ulicí procházet páteřní linka B, která povede přes město od hlavního vlakového nádraží, otáčet se trolejbusy budou u železničního přejezdu v městské lokalitě Staré Hory.