Sestry Boromejky pomáhají v českých zemích už 180 let. Historii řádu přibližuje výstava

Sestry Boromejky pomáhají v Domově svatého Antonína (zdroj: ČT24)

Mateřské a dívčí školy nebo hospicy. To vše za sebou na Moravě zanechaly Milosrdné sestry svatého Karla Boromejského – neboli Boromejky. Letos na podzim si připomínají 180 let od příchodu do českých zemí. Historii řádu přibližuje nová výstava v Masarykově muzeu v Hodoníně.

V Domově svatého Antonína v Moravských Budějovicích pečuje o seniory už osm let. Vstoupit do kláštera se ale sestra Daniela rozhodla už po studiu střední zdravotnické školy. „Uvědomovala jsem si rozdíl té sestry zdravotní, která pak ještě jde domů a má rodinu, musí rozdělit své síly a schopnosti. Mě to vedlo k přemýšlení, že bych to chtěla dělat naplno,“ vysvětlila své rozhodnutí sestra Daniela.

Boromejky pomáhají seniorům v Moravských Budějovicích

Spolu s ní v domově kromě desítek běžných zaměstnanců slouží seniorům dalších šest řeholnic. Společně zůstávají poslední aktivní komunitou v regionu. „ I ti civilní zaměstnanci nasáli tu atmosféru a ztotožnili se s tím posláním sester Boromejek, a to je to milosrdenství,“ řekl ředitel Domova sv. Antonína Ladislav Chloupek.

Domov v Moravských Budějovicích zůstává jedním ze tří posledních v republice, který zřizuje sama kongregace sester. Další potom fungují v Praze a Prachaticích. V minulosti přitom sester byly až dva tisíce. Jejich zlatý věk mapuje nová výstava v Hodonínském muzeu.

Matka Vojtěcha udržela kongregaci i za totality

Připomíná například rodačku z Uherskohradišťska, matku Vojtěchu Hasmandovou, která stála za zachováním kongregace během totalitního režimu. „Na výstavě máme osobní věci, jednou z nejzajímavějších je růženec, který věnoval svatý Jan Pavel II. přímo matce Vojtěše na generální audienci v roce 1985,“ popsal Marek Vařeka z Masarykova muzea v Hodoníně.

V současné době zbývá sester Boromejek asi sto dvacet. Před deseti lety opustily i poslední charitní domov v Jihomoravském kraji, znojemské Hradiště. Podle sestry Daniely ale vymření řeholnic nehrozí, novicky se totiž pořád hlásí.